Drie winkels ineen: bij de sociale markt in Amsterdam-Noord is shoppen gratis

Inwoners van Amsterdam-Noord kunnen sinds kort terecht bij de Sociale Markt voor gratis boodschappen, kleding en advies op maat. Eind juni is de Sociale Markt officieel geopend. "Het voordeel is dat ik hier zelf kan kiezen."

0
921
De opening van de Sociale Markt in Amsterdam-Noord ©Willeke Duijvekam

“De Sociale Markt is een verzamelplek waar je niet alleen als klant wordt gezien met materiële behoeften, maar waar alles voorhanden is wat je nodig hebt, een totaalpakket”, zegt Huub Waalewijn van de Diaconie Noord. Voorwaarde om boodschappen te doen bij de Sociale Markt is dat je klant ben van de Voedselbank. Voor koffie en thee, de activiteiten en de kledingwinkel is iedereen welkom in kerkgebouw de Ark in Amsterdam-Noord.

De Sociale Markt is een bundeling van een aantal winkels: de voedselbank, de sociale kruidenier en de kledingwinkel van het Leger des Heils. Er is ook een ruim aanbod aan cursussen. Je kunt er naar de kapper en op termijn komt er een sociale fietsenmaker. In de voormalige kerk zijn aan weerszijden voor iedere winkel houten compartimenten gebouwd. Het lijkt alsof ze er al jaren in staan, met het kerkorgel als blikvanger in het midden.

De verhalen rondom armoede van de klanten van de Diaconie Noord, Voedselbank Amsterdam, het Leefkringhuis en het Leger des Heils zijn zeer complex. Daarom besloten de vier instanties de handen ineen te slaan. “In plaats van naar vier verschillende plekken, hoef je nu nog maar naar één plek. Vanuit hier kunnen we voor wie dat wil een sociaal programma optuigen”, legt Waalewijn uit. “Ik ben ervan overtuigd dat als we onze krachten bundelen, we klanten beter kunnen ondersteunen bij het zetten van een duurzame stap uit de armoede.”

Sophia is een van die klanten. Ze haalt haar vlees en zuivel bij de voedselbank. Ook brood krijgt ze hier. “Wat ik zo mooi vind aan dit initiatief is dat je kunt kiezen wat je neemt. Vroeger kreeg ik veel spullen die ik niet kon gebruiken en dan zat ik daarmee. Die bracht ik dan naar ouderen in mijn buurt. Of ik kookte een grote pot eten en verdeelde die onder buurtgenoten die het ook niet breed hebben. Wat ik ook heel mooi vind, is het kruideniertje. Vroeger moest ik geld opzij leggen om wasmiddel of tandpasta te kopen. Dat hoeft nu niet meer.”
Kenmerk van de Sociale Markt is de laagdrempeligheid en informele sfeer. Het kerkgebouw was al bekend als uitgiftepunt van voedsel dat het Leefkringhuis runde. Het concept van de Sociale Markt vond een enthousiaste gemeente Amsterdam achter zich en meerdere fondsen zorgden voor financiële ondersteuning.
Waalewijn: “De kracht van de Sociale Markt is dat we de strijd aangaan met verschillende aspecten van armoede onder één dak. Onze initiatieven richten we op het leveren van gratis producten, waardoor mensen meer te besteden hebben.”

De Sociale Markt in De Ark, Aakstraat 60, is geopend op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op woensdagavond is er een koopavond van 14.30 tot 18.30 uur

www.socialemarkt.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in