AMSTERDAM – Oprichtster Esmeralda Jongmans (47) en haar team van stichting de Florakokjes uit Amsterdam-Noord ontvingen op 17 oktober uit handen van wethouder armoedebestrijding en schuldhulp Marjolein Moorman (PvdA) de Omarmprijs 2018, een cheque van €5.000,-. De Omarmprijs, die jaarlijks door de gemeente Amsterdam wordt uitgereikt, beloont inspirerende initiatieven om de armoede in de hoofdstad te verkleinen.

Tekst Arjan van Oorsouw | Beeld Sodis Vita

De Florakokjes ontfermen zich over kinderen van ouders met een krappe beurs. Jongmans: “Met het prijzengeld willen we een eigen plek voor de jongeren maken, want we zitten nu een beetje krap in buurthuis De Meeuw. Ons doel is kinderen een ­fijne tijd bezorgen. We helpen met huiswerk, doen aan sport en aan het einde van de middag koken we een gezonde maaltijd. Ervaren vrijwilligers uit de buurt begeleiden de kinderen.”

Stil zitten is niks voor Esmeralda
Esmeralda Jongmans begon zeven jaar geleden met de Florakokjes – kokjes uit Floradorp. Ze was verpleegkundige maar werd afgekeurd wegens reuma. Stil zitten is niks voor Jongmans en dus besloot ze om te gaan koken op de kinderboerderij. “Ik zag de honger om mij heen, kinderen die de hele dag niets te eten hadden.” Inmiddels komen rond de vijftig kinderen op vrijdag, zaterdag en zondag naar de ­Florakokjes.

“De kinderen doen bij ons aan taekwondo en dansen. Ook de moeders van de kinderen betrekken we erbij. We hebben een 24/7-oppas. Moeders passen kosteloos bij elkaars kinderen op. We hebben een formulierenbrigade. Ik help met het invullen van de belastingpapieren en mensen die van niets weten, maken we wereldwijs”, zegt Jongmans.

De Florakokjes zijn een hechte gemeenschap, vertelt Jongmans. “Tachtig procent van de kinderen is al meer dan zes jaar bij ons. De leeftijdsgrens was eerst twaalf jaar, maar die is opgekrikt naar achttien jaar. Ze willen niet meer weg. We hebben zelfs vrijwilligers die hier als kind al kwamen. Het is hun club en dat voelen de kinderen. Ze helpen mee met schoonmaken en boodschappen doen.” De kinderen bij Florakokjes komen vooral uit Noord. “Maar we zijn er voor alle Amsterdamse kinderen, we hebben bijvoorbeeld ook kinderen uit Slotermeer.”

‘Jongens vinden koken ook geweldig’
In Noord is vooral voor meisjes niets te doen, vindt Jongmans. “Voor jongens is er voetballen of hockeyen maar voor meisjes is er niets. Als je niet van turnen houdt, dan houdt het in het weekend op. Bij ons kunnen ze dansen en gymnastiek beoefenen en koken natuurlijk. Dat is niet alleen voor de meiden, want jongens vinden koken ook geweldig”, zegt Jongmans vol trots. Volgens haar is het belangrijk dat ze van de straat zijn.

“Onze vrijwilligers hebben soms vier tot vijf kinderen. Ze kunnen nooit uit eten en komen nergens. Bij ons gaan ze als het ware uit eten, dus ze nemen hun kinderen mee want dat is gratis. De kinderen zijn de hele dag onder de pannen”, legt Jongmans uit. “Kinderen zonder Stadspas betalen €2,50 en krijgen daar twee maaltijden voor. Heb je een stadspas dan betaal je €1,-, en legt de gemeente Amsterdam er €1,50 bij. Moeders die helpen met koken eten gratis mee. Onze slogan is: ‘Samen sterk, wij zijn jouw netwerk’.”

Bij de Florakokjes maken ze alles zelf, ook de sauzen
“Sommige kinderen kennen bepaalde groenten niet. Ze leren bij de Florakokjes vier tot vijf bereidingswijzen van courgette én ze eten het met smaak op”, glimlacht Jongmans. “Het gekke is”, vervolgt ze: “In Nederland krijg je geen subsidie op eten. Dat is belachelijk, het is de eerste levensbehoefte. Via de gemeentelijke gezondheidsdienst krijg ik €5.000,- per jaar om gezond te koken met groente. We koken voornamelijk vegetarisch en als we vlees hebben, is dat halal.” Bij de Florakokjes maken ze alles zelf, ook de sauzen. “Als er maar geen rotzooi in zit, geen E-nummers en zo. Daar gaan die kinderen van stuiteren. Voor hen is het belangrijk dat ze groente en fruit krijgen.”

Jongmans weet wat de ouders en kinderen moeten doormaken. “Ik ben zelf van verpleegkundige met een redelijk betaalde baan in een uitkering gedonderd, dus ik weet wat een low budget-leven is.” Gelukkig merkt ze weinig schaamte bij de kinderen. Discriminatie is taboe bij de Florakokjes. “We hebben kinderen uit twaalf verschillende culturen: Koerden naast Turken, Marokkanen en Syrische kinderen, het maakt allemaal niet uit.”

Je moet geduld hebben met deze kinderen
Jongmans wil met Florakokjes bewijzen dat kwetsbare kinderen ver kunnen komen. “Ook al kom je uit een laag milieu. We hebben kinderen op de havo van wie in eerste instantie werd gezegd dat ze niets konden. Een meisje dat vrijwilliger bij ons is, zat op vmbo-basis. Ze doet nu mbo-4. Je moet geduld hebben met deze kinderen en ze helpen. Soms weten de ouders niet hoe dat moet omdat ze laagopgeleid zijn of geen Nederlands spreken.”

Stichting De Florakokjes is een erkend leer-werkbedrijf voor ­studenten die ‘nergens anders terechtkunnen’. “Studenten van niveau 1 en 2 van het mbo, maar ook van de havo en hbo komen naar ons toe om stage te lopen”, legt Jongmans uit, “Ze denken zielige kindertjes aan te treffen, maar er zijn alleen maar blije gezichtjes. Die studenten krijgen zodoende een positief beeld van de kinderen. Er valt bij ons ook veel te lachen. We waren bezig met dansen en mijn zoontje van zeven is absoluut niet lenig. Hij moest proberen de spagaat te doen maar hij kent dat woord niet. Hij zei: ‘Ik ga in de bilspleet’”, zegt Jongmans lachend. “Prachtig bedacht. De kinderen lagen dubbel van het lachen.”

Jongmans is een doorzetter en ze houdt van aanpakken. Ze heeft nog wel een verzoek aan de gemeente. “Ik zou graag zien dat de gemeente een duit in het zakje doet, dat zou voelen als erkenning.” Want ja, die vijf ruggen van de Omarmprijs zijn mooi maar wel zo op.

Kerstdiners bij de Florakokjes
Vrijdag 21 december van 17.00 tot 21.00 uur. Moeders met hun ­kinderen betalen €2,50 per persoon, overigen betalen €5,-. Wie mee wil helpen met koken eet gratis en wordt om 15.00 uur verwacht – dit geldt alleen voor moeders met hun kinderen.
Zaterdag 22 december van 14.00 tot 19.00 uur is er een kerstdiner voor kinderen. Per kind €2,50.
Zondag 23 december van 15.00 tot 20.00 uur een kerstdiner voor ­alleen tienermeiden. Per kind €2,50.
Er is plaats voor 75 mensen. Aanmelden bij Esmeralda Jongmans. De Florakokjes zit in Buurthuis De Meeuw en online op www.flora-kokjes.nl
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in