Tekst Trudy Admiraal | Beeld Erik Veld

Als Corrie Gennissen (65) en haar man in april hun bovenwoning in De Pijp verruilen voor hun tuinhuisje op volkstuinpark Eigen Hof in Sloten, gaan de dozen en koffers met kraaltjes mee. “Wij wonen de hele zomer op de tuin”, vertelt Corrie. “Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn.”

Het was een jaar of tien geleden bij de crea-avond in het clubgebouw toen een medetuinster uitleg kwam geven over sieraden maken. Corrie: “Ze maakte kettingen van rubbertjes en restmaterialen, de prachtigste creaties. Ik vind alles leuk om te doen; breien, borduren, minihuisjes maken, geef me klei en ik ga boetseren. Dus toen ben ik begonnen met kraaltjes.”

Corrie heeft inmiddels een flinke verzameling armbanden en hals colliers gemaakt. De verschillende technieken leert ze via internet. Corrie: “Ik zie leuke voorbeelden op Pinterest, daar vind ik ook filmpjes waarop stap voor stap uitleg wordt gegeven. Vaak door Russische en Poolse dames, die zijn daar een kei in. Op YouTube staan filmpjes ‘How to bezel’ van twee Engelse dames, die zijn ook goed. Ze leggen uit wat je nodig hebt en dan doen ze het voor, steek voor steek. Ik kijk op mijn iPad, die kun je steeds op pauze zetten.”

In het begin kocht ze gewoon een doosje kralen. “Maar al doende ontdek je dat er verschillende soorten zijn. De delica kraaltjes zijn vierkantig, de rocailles meer afgerond. Per patroon moet je de juiste kraaltjes gebruiken, anders klopt het niet.” Haar tip voor beginnende sieradenmakers: “Gebruik de juiste maat kraaltjes. Denk niet: ik trek het verderop wel recht, want dat gaat ’m niet worden. En als je een foutje maakt: direct uithalen en opnieuw beginnen.”

Ze ziet dat veel mensen de hele dag met hun telefoon bezig zijn. “Ik ben geen antiek figuur, ik ga echt wel met m’n tijd mee. Maar ik laat de apparaten niet mijn leven beheersen. Doe eens wat leuks, denk ik dan. Ik snap nooit dat mensen zich vervelen.”

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in