Botanische Tuin Zuidas

Tekst Andreas Verwaal | Beeld Sodis Vita

0
1644
Botanische Tuin Zuidas ©Sodis Vita
Botanische Tuin Zuidas ©Sodis Vita

Toen ik 14 jaar oud was, heb ik mijn meest stressvolle herfstvakantie ooit beleefd. Op een stoffig zolderkamertje zat ik stukken plant te drogen en in een map te plakken. Voor sommige mensen klinkt dat misschien als muziek in de oren. Ik hoorde vooral valse muziek in mijn oren waarbij mijn biologieleraar me afkeurende teksten toezong. Nee, van de bloemetjes en de bijtjes moest ik niets weten.

Deze herfstvakantie moest ik voor het vak biologie een herbarium maken met 20 verschillende planten of bloemen. Ik slenterde wat door de bermen buiten de stad en plukte alle groene units die ik zag. Geen idee wat het was maar dat kwam later wel. Na het drogen moest ik de planten in een map plakken en de Latijnse naam erbij vermelden. Na een week sprak ik beter Latijn dan Thierry Baudet. Diezelfde Thierry Baudet die ook aan lavendelzakjes schijnt te snuiven. Ik snoof die week aan 20 verschillende planten. Thierry zou trots op me zijn geweest.

De vakantie kroop voorbij als een schildpad met een versleten knie. Tegen het eind van de week had ik mijn herbarium eindelijk klaar. Ik kreeg er een 6 voor. Ik was vooral opgelucht. Na deze ervaring nam ik me voor om planten en tuinen uit mijn leven te weren. Dat is me tot nu toe aardig gelukt. Ik heb al jaren geen plant in huis en op mijn balkon ligt alleen wat kunstgras.

Vandaag de dag is het lastig om onder de prestatiedruk van onze samenleving uit te komen. Stress lijkt normaal te zijn geworden. Voor onthaasten is geen tijd meer. Stilstand is achteruitgang. Daarom is het belangrijk om af en toe de rust op te zoeken. Hiervoor is de Botanische tuin in Amsterdam Buitenveldert de ideale plek. Op werkdagen en in het weekend kan je deze tuin gratis bezoeken en genieten van de oase aan rust. In de zomermaanden is de tuin op zijn mooist. Er staat dan een grote collectie aan (sub)tropische planten. Ik denk dat ik er binnenkort eens een bezoekje breng om mijn ontwrichte relatie met planten te herstellen.

Activiteit: Bezoek Botanische Tuin Zuidas

Locatie: Van der Boechorststraat 8, te Amsterdam

Wanneer: Maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00. Zaterdag en zondag van 12.00-17.00

Meer info: botanischetuinzuidas.nl/bezoek

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in