Applaus voor het pitabroodje

Tekst en beeld Puck Kerkhoven

0
2202
Pitabroodjes ©Puck kerkhoven
Pitabroodjes ©Puck kerkhoven

Het is feest, MUG bestaat deze maand 30 jaar! Dus maak een schaal vol heerlijk herfstige borrelhapjes. Met sappige peer, walnoten en hartige blauwe kaas. In de hoofdrol, een van de helden in mijn keuken: het bescheiden maar super veelzijdige pitabroodje. Ideaal om áltijd in huis te hebben. Ze kosten weinig. Als je ze koopt van het huismerk, heb je 10 heerlijke broodjes voor nog geen euro. En je kunt ze láng bewaren buiten de koelkast, zeker drie maanden, want ze zitten per vijf luchtdicht verpakt.

Het allerbelangrijkste: je kunt er zulke lekkere dingen mee maken! We kennen natuurlijk het broodje shoarma of gyros (afhankelijk van wat er in de aanbieding is), favoriet van veel kinderen. In ieder geval van de mijne. Ik maak het me makkelijk: vleesreepjes bakken en gewoon met pan en al op tafel zetten. Samen met knoflooksaus, een berg gesneden ijssla, reepjes rode paprika en stukjes tomaat. Mogen ze zelf hun eigen pita-broodjes vullen.

Helemaal hip als lunch is het uit Tel Aviv en Beiroet overgewaaide broodje Sabich; een geurig afgebakken, groot pitabroodje. Rijk gevuld met humus van kikkererwten, rodekoolsalade, rauwkost, een gekookt ei, loeischerpe rode saus, bestrooid met granaatappelpitjes. Naar wens uit te breiden met gegrilde aubergine, courgette en zoete aardappel. Loopt het water al in je mond? Daar heb je echt voor een paar uur genoeg aan.

Pitabroodjes over? Ik maak er spannende tosti’s mee. Met ham, kaas en ketchup, of alleen kaas en paprika. Of lekker zoet met pindakaas en plakjes banaan. Hup in de broodrooster. Wel even opletten dat de opening naar boven wijst, anders wordt het een zootje.

Ontbijttip: vul een warm pitabroodje met scrambled eggs, of met roomkaas en aardbeien, of veel hagelslag. Mocht die leuke dame of heer toch onverwacht blijven slapen, dan heb jij wat lekkers in huis.

RECEPT
Pitapuntjes met peer met blauwe kaas

Ingrediënten voor 2 broodjes (of 8 partypuntjes)

  • 2 grote pitabroodje
  • 80 g pittige blauwe kaas, bijv. roquefort of gorgonzola
  • 2 mooie sappige handperen, bijv. Conference
  • 50 g walnoten
  • handje veldsla, restjes venkel of witlof, fijngesneden
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels honing (of suiker)
  • 1 eetlepel citroensap (of witte wijnazijn)
  • zout en peper uit de molen

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Schil de peren, verwijder klokhuis en snij in kleine blokjes. Besprenkel met beetje citroensap, zodat ze niet verkleuren. Bak walnoten knapperig in een droge koekenpan (meer smaak!) en hak ze fijn. Breek blauwe kaas in brokjes. Meng dit alles met veldsla, reepjes witlof of venkel tot een salade. Klop met een vork in een kommetje een dressing van citroensap, mosterd, honing, zout, peper en eventueel een lepeltje water.

Afmaken
Maak pitabroodjes vochtig met water. Bak ze in circa 4 minuten in een voorverwarmde oven (of in de broodrooster, het lukt zelfs in een koekenpan met deksel!) tot ze opzwellen en bij de randen licht kleuren. Snij doormidden en spreidt ze open als een tasje.

Meng dressing door salade en vul hiermee de pitabroodjes. Nog een keer halveren voor de kleine party-puntjes. Geef tot slot nog een draai van de pepermolen.

Serveertip
Serveer met extra kwarten sappige peer en puntjes blauwe kaas op een feestelijke grote schaal en deel.

Lekker bij een glas volle rode wijn of bockbier.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in