Pompoen, gulle gabber

Het is pompoenentijd en dat betekent om voor een prikkie véle liters heerlijke soep te maken. Tekst en beeld Puck Kerkhoven

0
1562
Koken met Puck Pompoensoep ©Puck van Kerkhoven
Koken met Puck Pompoensoep ©Puck van Kerkhoven

Het is pompoenentijd en dat betekent volop kansen om voor een prikkie véle liters heerlijke soep te maken. Maagvullend, hartverwarmend, gezond en vrolijk van kleur!

Sla je slag en koop een paar van die oranje joekels voor nog geen vijf euro. Ik kijk altijd even op de aanbiedingensites (bijvoorbeeld supermarktaanbiedingen.com) of tegen het eind van de middag op de markt. Succes verzekerd. En wat maken we met al dat pompoenvlees? Pompoensoep natuurlijk. Maar je kunt er ook een ovenplaat vol geroosterde herfstgroenten mee maken. Of pompoenrisotto, of lekkere pittige curry…

Ik maak mijn pompoensoep het liefst in een braadslee in de hete oven. Dan krijg hij een heerlijk rokerig karamelsmaakje. Maar ook op het gas, in een grote pan, lukt het prima (zie recept).

Een staafmixer is handig om te hebben in je keuken. Ik gebruik de mijne wekelijks om groentenrestjes weg te werken in een soep of saus. Heb je er geen, gebruik dat een stamper of zo’n ouderwetse draaizeef. Tip: zet die staafmixer op je verlanglijstje!

Welke pompoen?
Als hij er is, ga dan voor de flespompoen. Goed nieuws: die hoef je niet te schillen! De schil wordt zacht tijdens het koken. En hij is bovendien heerlijk van smaak; intens en een beetje nootachtig.

Kies een pompoen waarvan het steeltje nog niet helemaal is ingedroogd. Zolang hij niet is niet aangesneden, kan je hem tot diep in de winter bewaren op een koele, droge plek.

Pompoensoep laat zich trouwens ook heel goed invriezen!

RECEPT
Hartverwarmende pompoensoep

Ingrediënten

  • 1 flinke flespompoen
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 grote ui en 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ½ glas witte wijn
  • 1 ½ bouillon (gemaakt met 3 bouillonblokjes)
  • 3 takjes tijm en 3 blaadjes salie (liefst verse)
  • Zout en peper uit de molen
  • Pompoenpitten (zelf drogen? zie tip)

Snij de pompoen van boven tot onder doormidden en schep met een eetlepel de pitten en draden eruit. Snij kop en kont eraf, verdeel in flinke blokken. Snij wortels van de knolselderij, schil hem en snij in flinke blokken. Schil de winterwortel en snij in stukjes. Halveer rode peper, haal met mespunt de zaadjes eruit en snij in kleine reepjes.

Pel de ui, halveer en snij in partjes. Druk met een mes op de knoflookteentjes, peuter de schil eraf en snij in stukjes.

Doe olie in een braadpan of wok en verwarm op een halfhoog vuur. Voeg ui toe, laat zacht worden. Voeg knoflook en tomatenpuree toe. Blijf 2 minuten al roerend bakken, voeg dan rode peper, blokken pompoen, knolselderij en wortel toe. Kruid met peper en zout. Zet vuur hoog en roerbak tot de groenten bruin kleuren en glanzen. Voeg tijm, salie en wijn toe. Roer aanbaksels los van de bodem. Voeg hete bouillon toe, laat op een klein vuur pruttelen, met deksel schuin op de pan, tot alle groenten gaar zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Verwijder tijmtakjes. Pureer met de staafmixer tot een gladde, dikke soep (of stamp fijn met een stamper). Eventueel verdunnen met water. Proef, breng op smaak met zout en peper.

Schep in kommen, pompoenpitten er bovenop. Optie: extra dotje dikke yoghurt of crème fraîche.

Tips:
Deze soep wordt nog lekkerder in een braadslee in de hete oven (180 graden). Laat groenten met olie, tomatenpuree en kruiden bruin roosteren. Voeg dan pas wijn en bouillon toe. Laat 10 minuten doorgaren.

Pompoenpitten niet weggooien! Afspoelen, goed droogdeppen en goudbruin roosteren met een beetje olie in hete koekenpan of oven, tot ze als popcorn openknappen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in