In Café Morgen vertellen vijf drinkende dames elkaar over hun leven en leed. En er is hop!

Als je Bar Joost (in Amsterdam-Oost) binnengaat, is het net alsof je in de roman Café Morgen stapt. Net als in het boek groeien er hopranken rond de deur. En Renée Kapitein (1987) staat vanmiddag achter de bar. “Als mensen vragen ‘wat doe je eigenlijk?’ zeg ik altijd als eerste schrijven. Daarna zeg ik dat ik podcasts maak en pas dáárna dat ik achter de bar sta. Dat doe ik al vanaf mijn achttiende en ik weet niet of ik er ooit mee kan stoppen. Het is een verslaving. Ik weet best wel dat ik kan schrijven, maar achter de bar voel ik me het meest zeker. Dat is hard werken, maar ik kan het blind doen en hoef er niet bij na te denken.”

Vorige maand verscheen haar tweede roman. Het is losjes gebaseerd op haar ervaringen in Bar Joost en in andere horecagelegenheden waar ze achter de toog stond. “Fictie schrijven is dingen combineren en erger maken. Zo heb ik van mannen vrouwen gemaakt. Tuurlijk, je jat veel dingen als je schrijft. Je hoort iets en dat gebruik je dan. Er zal heus wel iemand zijn die iets herkent, maar je kan me niet opbellen en zeggen dat ik jouw leven heb gestolen.”

Ze begon in maart 2020 aan Café Morgen. “Toen was er ineens corona en was alles dicht. Ik kon niet meer uit eigen ervaringen putten. Het was net of ik een historische roman aan het schrijven was.” Het verhaal speelt zich af op 8 maart in een kroeg, waar vijf vrouwen elkaar tegenkomen. Het is niet toevallig dat het internationale vrouwendag is en dat er bijna geen mannen in het verhaal voorkomen. “Dit boek heeft vele vormen gehad, maar ineens waren alle personages vrouw. Toen dacht ik: dan is het misschien leuk als het zich op internationale vrouwendag afspeelt. Dat is ook nog eens net als die van barvrouw Loes mijn verjaardag! Of ik Loes ben? Ik werk maar één dag hier in de kroeg en Loes vier, dus ben ik voor 25 procent Loes.”

Biermerk

Voordat Renée haar eerste boek ging schrijven, werkte ze bij een reclamebureau. “Ik was copywriter, creative heet dat tegenwoordig. Ik heb een slogan bedacht voor een klein biermerk: ‘Van al dat leven krijg je dorst’. Het was een goede baan, maar ik stopte ermee omdat ik er echt ongelukkig was. Ik heb niets tegen kantoren hoor, maar voor mij was het beklemmend. Natuurlijk heb ik er weleens spijt van gehad, want schrijven is niet iets waar je bakken met geld mee verdient.”

De vijf drinkende dames in Café Morgen vertellen over hun leven en vrouw zijn. De auteur laat echter nog een zesde personage aan het woord: het café zelf. “Toen ik dit schreef, las ik het boek van Gerda Blees, Wij zijn licht. Daarin is elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief geschreven, bijvoorbeeld vanuit ‘de geur van sinaasappelen’. Toen wilde ik het café ook een stem geven.”

Voorlopig blijft ze nog even achter de bar staan. “Het is ook fijn om in een kroeg te schrijven, gewoon met een boekje en mijn stift. Het is best eenzaam werk en ik heb vaak tegen mensen gezegd dat ik na Café Morgen geen boek meer zou schrijven, of in ieder geval dit jaar niet meer. Per ongeluk ben ik toch weer met eentje begonnen!”

Renée Kapitein – Café Morgen,  Ambo | Anthos – €22,99

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in