Arie Schippers, Kriterion

AMSTERDAMSE STADSGEZICHTEN

GRACHTENMUSEUM AMSTERDAM

HERENGRACHT 386

T/M 4 JUNI

DI-ZO 10:00-17:00 UUR

Tim Killiam (1947-2014) was een architect en kunstenaar. Hij bedacht de Amsterdamse Grachtengids en gaf die uit. Naar hem is de Tim Killiamprijs vernoemd, waarvan de eerste editie vorig jaar werd uitgereikt aan schilder Arie Schippers (1952). Van hem zijn 34 Amsterdamse stadsgezichten te zien in het Grachtenmuseum.

Schippers schilderde honderden Amsterdamse stadgezichten in alle wijken van de stad, vooral buiten het centrum. ‘Het centrum is voor Breitner’, is het credo van Schippers.

Martijn Bosch is directeur van het Grachtenmuseum. “De schilderijen zijn een feest der herkenning voor Amsterdammers. Arie beeldt plekken af die je nooit op schilderijen ziet, zoals de Arena of plekken op het KNSM-eiland. Juist niet de iconische gebouwen of de mooie grachten die we allemaal kennen, maar de rafelranden van de stad die nog in ontwikkeling zijn. Alledaagse zaken waarvan je ineens de schoonheid ziet.”

Bosch’ favoriete schilderij van Schippers is het Tankstation bij nacht. “Wie schildert er nou een tankstation? En dan is het ook nog eens zo’n fascinerend en mooi schilderij geworden!” Het museum bestaat deze lente precies elf jaar. Reden genoeg voor een bezoekje.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in