Winteropvang daklozen blijft straks het hele jaar open

AMSTERDAM – Het aantal daklozen is de afgelopen jaren verdubbeld. En hoewel er geen stad is met zoveel soorten opvang, van winteropvang en inloophuizen tot passantenpensions, zit de nachtopvang in Amsterdam regelmatig propvol. Dat betoogde een dakloze tijdens de raadscommissie Zorg. De inspreker sprak van een crisis.

0
73

D66-zorgwethouder Simone Kukenheim gaf toe dat steeds meer daklozen bij de opvang aankloppen en dat opvangplekken niet voor het oprapen liggen. “We willen geen grootschalige opvang en we willen de opvang niet in één wijk concentreren, want dat gaat ten koste van het draagvlak.”

Het is niet alleen een kwestie van ruimte. De gemeente wil daklozen ook perspectief kunnen bieden, anders wordt de opvang meteen een eindstation. De wethouder heeft een werkgroep ingesteld die gaat bekijken of de opvang beter kan.

Raadslid Dorrit de Jong (GroenLinks) maande de wethouder om eerst in kaart te brengen hoeveel mensen gebruik maken van de nachtopvang en hoeveel er worden geweigerd: “Bij de winteropvang is geturfd dat op één nacht 105 mensen werden geweigerd.” Waarom zou je dat de rest van het jaar niet kunnen registreren? De wethouder vindt dat lastig ‘omdat de winteropvang mensen aantrekt die de rest van het jaar misschien niet in de stad zijn’.

GroenLinks wil ook aandacht voor economisch daklozen, mensen zonder drank- of drugsprobleem die toch geen dak boven hun hoofd hebben. Nu bestempelt de gemeente hen als zelfredzaam en mogen ze de opvang niet in.

Raadslid Don Ceder (ChristenUnie) vindt de huidige opvang verouderd. Hij wil dat de nachtopvang dag en nacht geopend is, het héle jaar door. Hij denkt aan een soort van herberg, waar mensen tot rust kunnen komen. “Nu worden ze van hot naar her gestuurd. Dat maakt het lastig om aan hun toekomstperspectief te werken, in Amsterdam of elders.” Volgens Ceder heeft de gemeente een zorgplicht en voldoet ze daar niet altijd aan.

Wethouder Kukenheim komt in november met plannen om de winteropvang het hele jaar door open te stellen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here