In de opvang ben je niet alleen

Zorgorganisatie HVO-Querido organiseert tijdens de Week van de Opvoeding (7 t/m 13 oktober) op 9 oktober een themamiddag over opvoeden in de gezinsopvang. Tekst Arnoud van Soest Beeld Erik Veld

0
1054
Christine hoopt snel weer op eigen benen te staan | © Erik Veld
Christine hoopt snel weer op eigen benen te staan | © Erik Veld

In Haarlem-Noord heeft HVO-Querido vier jaar geleden een modern gebouw betrokken waar twintig gezinnen worden opgevangen. Gezinnen die plotseling op straat staan omdat bijvoorbeeld de relatie van de ouders is stukgelopen. De merendeels alleenstaande ouders hebben er een eigen kamer en badkamer. De woonkamers en keukens worden met andere gezinnen gedeeld. Ieder gezin heeft een eigen koelkast.

“Sommige ouders geven de kinderen ijsjes en chips, maar daar zijn niet alle ouders van gediend. We proberen dat bespreekbaar te maken, zodat ouders er over in gesprek gaan maar zonder dat ze elkaar beledigen”, vertelt persoonlijk begeleider Hessel Ras.

Er zijn natuurljk niet alleen problemen. “Als een kind jarig is, vieren alle gezinnen dat samen en dat is hartstikke leuk.” Ras bouwt graag een band met de gezinnen op. Gemiddeld zitten ze een jaar in de opvang. “Een mooi moment is wanneer een gezin de opvang kan verlaten omdat ze een woning hebben gevonden, en dat je weet dat ze het gaan redden.”

Christine (36), die door haar ex-man uit huis is gezet, woont sinds enkele maanden met haar zoontje van twee en dochter van acht jaar in de opvang. “Ik had geen werk of inkomen, dus je bent al blij dat je een slaapplaats hebt en een eigen badkamer”, vertelt ze. “Je deelt de woonkamer en keuken, waardoor je rekening met elkaar moet houden. Je moet geen spullen laten slingeren. Mijn dochter speelt graag met de andere kinderen.”

In hetzelfde schuitje

Er zijn weinig onderlinge spanningen, verzekert Christine: “Ik ben sowieso nogal makkelijk. Soms maken de kindjes wel eens ruzie, maar de volgende dag is het weer goed.”

De opvang is natuurlijk niet ideaal. Niemand heeft om zo’n situatie gevraagd, maar je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Je bent niet alleen. Christine: “Je moet soms wel eens diep zuchten omdat je kind niet luistert, maar dat geldt ook voor andere ouders. Je weet dan dat je niet de enige bent. Je hebt ook wel eens momenten dat je je verdrietig voelt, dan is het prettig dat je er met iemand over kunt praten. Dat lucht op.”

Christine hoopt zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. “Hoe eerder ik een eigen woonruimte heb, hoe liever.” Ze ziet een huis met een tuin wel zitten. “Ik hou van tuinieren. Ik heb met mijn zoon besproken hoe we de tuin met planten zouden kunnen opvrolijken.”

Opvoeden is topsport! is een theatervoorstelling voor ouders en andere opvoeders die het soms even niet meer weten, van HVO-Querido op 9 oktober van 15.00 tot 16.30 uur in het Polanentheater, Polanenstraat 174. Voor kinderen van 4-12 jaar zijn er circusactiviteiten. Gratis toegang hvoquerido.nl/opvoeden

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in