Kwart van de huurders zit krap

BINNENLAND - Maar liefst een kwart van de Nederlandse huurders, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat ze te weinig geld overhouden om alle andere kosten van levensonderhoud te kunnen betalen. Dat heeft het Nibud (budgetvoorlichting) uitgezocht.

0
1191

De problemen doen zich vooral voor bij mensen in een sociale huurwoning, vooral bij alleenstaanden, uitkeringsgerechtigden en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Bij de torenhoge woonlasten komen vaak nog zorgkosten of alimentatieverplichtingen. Dan blijft er soms te weinig over om van te eten.

Vooral de groep die geen buffers heeft om tegenvallers op te vangen heeft het zwaar, constateert het Nibud. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart had niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector financieel zo klem zit. “Ze kunnen niet kopen en niet naar een goedkopere woning.”

Volgens Vliegenthart is een huur die nog binnen de sociale verhuur valt (tot €720,-) vaak al te hoog. Vandaar dat het Nibud verhuurders, in de vrije én de sociale sector, adviseert om goed te kijken naar wat huishoudens te besteden hebben. Verhuurders moeten meer rekening houden met de betaalbaarheid van hun woningen en huurders een huur laten betalen die bij hun inkomen en uitgaven past.

Minima kunnen maximaal €425,- aan huur betalen, becijfert oud-wethouder (SP) sociale zaken Arjan Vliegenthart. Volgens het Nibud kunnen veel financiële problemen worden voorkomen als er méér huurwoningen worden bijgebouwd, de huren worden verlaagd en de huurtoeslag omhoog gaat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in