Wethouder onderzoekt klachten ‘cohort-aanpak’

AMSTERDAM Bij de Amsterdamse bijstandsbond komen tal van klachten binnen over de zogeheten ‘cohort-aanpak‘.

0
1374

De Amsterdamse wethouder Groot Wassink gaat de klachten onderzoeken die bij de bijstandsbond zijn binnengekomen over de zogenoemde ‘cohort-aanpak’ . Alle 40.000 Amsterdamse bijstanders worden hierbij opgeroepen voor een gesprek. Ook arbeidsongeschikten en personen boven de zestig jaar. Raadslid Khan (DENK) heeft het over ‘ernstige klachten’.

Bij de Amsterdamse bijstandsbond zijn tal van klachten binnengekomen over de nieuwe aanpak van bijstandsgerechtigden. Volgens de bijstandsbond is die aanpak ‘weer het zoveelste project om mensen uit de bijstand te jagen. Iedereen wordt opgeroepen, ook arbeidsongeschikten. Het zal weer veel angst en stress veroorzaken bij mensen die niet kunnen werken.’

De bond noemt een aantal klachten van mensen die zijn opgeroepen, variërend van een strafkorting van 30 procent ‘omdat het gesprek niet goed liep’, tot en met een oproep voor een psychiatrisch patiënte ‘voor een gesprek om over toeleiding naar werk te praten’. Raadslid Sheher Khan (DENK) stelde hierover op 26 februari vragen aan wethouder Groot Wassink (GroenLinks). Khan sprak van ‘ernstige klachten’.

Onderzoek

Wethouder Groot Wassink gaat de klachten van de bijstandsbond onderzoeken, maar hij bestreed dat de cohort-aanpak niet goed zou verlopen. “We benaderen alle bijstanders met een grote mate van zorgvuldigheid.” Wel erkende hij dat strafkortingen kunnen voorkomen. Ook was hij van mening dat het oproepen van iemand boven de zestig jaar voor een werkervaringsplaats een goed idee is. Hij verwees daarbij naar soortgelijke ervaringen bij de Werkbrigade. De cohort-aanpak is onderdeel van het Amsterdamse beleid om het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Begin dit jaar stond de teller op 38.725.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in