‘Bijstandsregels te complex voor parttime werken’

AMSTERDAM Bijstanders die parttime werken en buiten hun schuld te veel bijstand hebben ontvangen, krijgen niet langer een terugvordering van de gemeente.

0
820

Parttime werken naast je bijstandsuitkering is administratief uitermate complex en leidt snel tot fouten. Mensen moeten buiten hun schuld om soms bijstand terugbetalen. Dat gaat veranderen. De gemeente Amsterdam gaat te veel betaalde bijstand niet langer invorderen als iemand niets te verwijten valt. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

De gemeente Amsterdam gaat haar beleid over het terugvorderen van bijstand aanpassen voor mensen die parttime werken naast hun bijstandsuitkering. De regels zijn nu volgens wethouder Groot Wassink (GroenLinks) te ingewikkeld. Ze belemmeren mensen zelfs om parttime te gaan werken. “Fouten van de gemeente moeten niet op bijstanders worden verhaald”, aldus de wethouder in de raadscommissie WIO op 26 februari.

Alle politieke partijen vinden het nieuwe beleid een goed idee, behalve de VVD. Raadslid Martens liet weten dat de VVD het ‘onacceptabel’ vindt als te veel uitgekeerde bijstand niet zou worden teruggevorderd.

Terugvorderen

Ongeveer 15.000 Amsterdammers hebben een bijstandsschuld aan de gemeente. De gemeente verrekent bij circa 4.270 mensen die schuld maandelijks met de uitkering. Die bijstanders betalen bijvoorbeeld een lening terug, of hebben gefraudeerd of hebben om een andere reden te veel bijstand ontvangen. Maar het kan ook gaan om mensen die te veel hebben gekregen terwijl zij wel aan hun verplichtingen hebben voldaan. Dat levert soms onwenselijke situaties op. Vooral als er te veel is betaald door een fout van de gemeente en de klant niet kon weten dat hij te veel kreeg.

Het gaat dan vaak om Amsterdammers die naast de bijstandsuitkering inkomsten uit parttime werk hebben. Dat geldt voor ongeveer 3.000 van de bijna 39.000 bijstanders. Bij ongeveer een kwart moet de gemeente de maandelijkse inkomstenverrekeningen aanpassen.

Voorkomen

Het nieuwe beleid moet voorkomen dat mensen die zich aan de regels houden, in financiële problemen komen. Juist voor de groep met parttime inkomsten is dit belangrijk. De gemeente gaat te veel betaalde bijstand niet langer terugvragen als de Amsterdammer niets te verwijten valt. En hij zelf ook niet kon weten dat hij te veel kreeg.

Ook kunnen problemen ontstaan als de gemeente inkomsten met de uitkering verrekent in een ander jaar dan waarin de inkomsten zijn verdiend. Het belastbaar inkomen van de uitkeringsgerechtigde gaat dan omhoog. Dat kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het recht op huurtoeslag. Als dit zonder opzet gebeurt, zal het college bijzondere bijstand voor deze kosten verstrekken.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in