Mensen met een smalle beurs kunnen sinds twee jaar bij de kledingbank Hebben en Houwen in Amsterdam-Noord terecht. Sinds vorige maand is daar een winkel bijgekomen, waar iedereen terecht kan. Bij Mooi Mens kun je voor weinig geld soms exclusieve kleding vinden.

Zwaan van Dam, mede-oprichtster van de kledingbank en de winkel: “Met Mooi Mens mikken we op iedereen die milieu- en modebewust is én maatschappelijk betrokken. Je steunt de kledingbank wanneer je bij ons koopt.” Bij Mooi Mens wordt voor zeer schappelijke prijzen, van €5,- tot €30,-, merk- en retrokleding verkocht, kleding van ‘toen’ die weer hip is.

Oud-burgemeester Job Cohen liet zich strikken om de winkel te openen. Hij vindt dit vrijwilligers-initiatief fantastisch: “Het ziet er ècht schitterend uit en zo gaat niets van de tweedehands kleding verloren.”

Openingsdag

Het duo De Dottinies zingt vrolijke liedjes tussen de dozen met teenslippers en gemaksschoenen: ‘Alle leuke jongens willen vrijen, maar het stadhuis is er niet bij’. Ondertussen vertelt vrijwilliger Angela hoe belangrijk de naastgelegen kledingbank is. “Je wordt er op aangekeken als je geen geld voor nieuwe kleren hebt. Het tast je zelfvertrouwen aan. Mensen die het nodig hebben, kunnen er twee keer per jaar twee complete sets kleren meekrijgen, bijvoorbeeld een blouse en een rok, schoenen, een jas en soms een ketting of een tas. Daar worden ze blij van, het krikt hun gevoel van eigenwaarde op.”

Bij de kledingbank werken bijna veertig vrijwilligers. Afgelopen jaar hielpen ze meer dan duizend mensen aan een nieuwe outfit. “Vooral kinderen zijn opgetogen als ze een paar Adidas-schoenen ontdekken”, vertelt vrijwilliger Marianne. “Dan hebben zij ook een merk waar ze op school mee aan kunnen komen.”

Van Dam herkent dat. “Mensen die de kledingbank voor het eerst bezoeken zijn vaak een beetje schuchter. Vaak hebben ze jarenlang niet gewinkeld en het gevoel dat ze niet meer meedoen. Soms durven ze niet eens in de spiegel te kijken, nadat ze samen met een van onze vrijwilligers iets hebben uitgezocht. Maar uiteindelijk lopen ze weer rechtop naar buiten.”

Burberry-jas

Mooi Mens heeft echt mooie spullen. Vrijwilliger Angela trekt een Burberry-jas uit de rekken. “Dat is een dure jas en die vind je hier dus ook.” Collega Felix beaamt: “Elke week krijgen we in onze sorteercentra 300 kilo aan kleding binnen, van particulieren en van bedrijven. Daar zit kleding van topkwaliteit bij. Ik zeg niet dat het allemaal Armani is, maar er zitten echt pareltjes tussen.”

Het is kleding waarvoor klanten van de kledingbank niet altijd belangstelling hebben, legt Van Dam uit. “Die willen vooral eigentijdse kleding, die makkelijk zit. We blijven dus vaak met de retrokleding zitten, die via via weer aan tweedehandswinkels werd doorverkocht. Die winkels verkopen het dan weer door met een aardige winst. Prima natuurlijk, maar wat zij kunnen, kunnen wij ook. Vandaar dat we deze winkel zijn begonnen, de inkomsten maken ons iets minder afhankelijk van subsidie.”

Overigens werkt de kledingbank samen met de Voedselbank en de Sociale Kruidenier aan gezamenlijke huisvesting. Van Dam: “We zoeken nog een geschikte plek in Noord. Op één locatie hoeven onze klanten nog maar één keer een buskaartje te betalen. Openbaar vervoer is al duur genoeg.”

Mooi Mens, Parlevinker 12, Amsterdam-Noord

06 4249 4461 of hebbenenhouwen.com

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in