Weggeefwinkel Beemsterstraat wint Omarmprijs 2019

Monique Egberts won met Weggeefwinkel Beemsterstraat in Amsterdam-Noord op Wereldarmoededag de Omarmprijs 2019.

0
2164
Weggeefwinkel Beemsterstraat ontvangt Omarmprijs 2019
Weggeefwinkel Beemsterstraat ontvangt Omarmprijs 2019 | @Erik Veld

AMSTERDAM – Weggeefwinkel Beemsterstraat heeft de Amsterdamse Omarmprijs gewonnen. De uitreiking vond plaats op Wereldarmoededag 17 oktober in debatcentrum Pakhuis de Zwijger. De prijs beloont sociale initiatieven tegen armoede.

De hoofdprijs van €5.000,- ging naar Weggeefwinkel Beemsterstraat in Amsterdam-Noord. Initiatiefnemer Monique Egberts zat op de voorste rij toen de jury de winnaar bekendmaakte. “Ik voel nog steeds de plek waar mijn vriendin me uit vreugde op mijn been sloeg. Met het prijzengeld kunnen we een grotere ruimte huren.”

Weggeefwinkel

Buurtbewoners brengen spullen naar de winkel, die andere mensen gratis mee naar huis kunnen nemen. Presentatrice Hadassah de Boer vroeg aan Egberts of klanten wel eens te veel spullen meenemen. “Ze mogen zoveel meenemen als ze kunnen dragen”, zei Egberts. “Vooral jonge gezinnen en alleenstaande ouders hebben veel aan de gratis baby- en kinderkleren omdat kinderen snel uit hun kleren groeien.” De weggeefwinkel is populair in Noord en altijd op zoek naar vrijwilligers, zodat ze meer dagen open kunnen gaan.

Overige prijswinnaars

Er waren nog drie prijzen van elk €2.500,- te winnen. In de categorie Iedereen doet mee won De Buurtcamping. Die organisatie verzorgt minivakanties in stadsparken voor mensen met een laag inkomen. Jurylid Pieter Vroegop. “Mensen die in armoede leven, zitten vaak in een sociaal isolement. Met De Buurtcamping krijgen mensen iets leuks aangeboden.”

Stichting aan de knoppen won in de categorie Iedereen digitaal voor hun computer- en app-lessen. “We gaan er laptops voor kopen”, vertelt Marten Douma van de stichting. Iedereen Digitaal zit in Zuidoost maar wil naar andere stadsdelen uitbreiden.

De laatste €2.500,- ging naar MOVE Amsterdam. Move koppelt studenten aan kinderen op basisscholen in achterstandswijken. Deze prijs, genaamd Gelijke kansen voor kinderen, werd uitgereikt door Beau van Erven Dorens en Lina Boukhoubza, leerling op het technasium (havo/vwo met extra aandacht voor onderzoek, red.). Van Erven Dorens stelde dat de rekening van armoede uiteindelijk altijd bij kinderen terechtkomt. “Problemen ontstaan vaak al in de jeugd, dit initiatief geeft hoop.”

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in