Voedselbanken kunnen straks rekenen op subsidie. Alle partijen in de Tweede Kamer stemden 15 oktober voor het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet om dat mogelijk te maken.
Het voorstel van Bromet, voormalig wethouder in de gemeente Waterland, om aan de voedselbank bij te dragen werd door ChristenUnie-minister Carola Schouten omarmd. Dat mag opmerkelijk lijken – Schouten is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – maar het idee is om de bijdrage te financieren uit het budget om voedselverspilling tegen te gaan.

Twee vliegen in één klap

Laura Bromet: ‘Helaas zijn veel mensen in Nederland nog afhankelijk van de voedselbank. Veel mensen die recht hebben op voedselhulp kunnen daar nu geen gebruik van maken terwijl supermarkten nog voedsel weggooien. Dat is doodzonde.’
GroenLinks meldt dat het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank dit jaar stijgt naar 140.000. Nog veel meer Nederlanders hebben voedselhulp nodig. GroenLinks noemt een aantal van 400.000 mensen.
Tegelijkertijd wordt in Nederland jaarlijks rond de 2 miljard kilo aan voedsel weggegooid. Het kabinet heeft zich ten doel gesteld de voedselverspilling in 2030 te halveren. Laura Bromet redeneert dat voedselbanken een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van voedselverspilling.
Bromets voorstel kan ook op kritiek rekenen. Het subsidiëren van voedselbanken betekent volgens sommigen steun voor charitas (liefdadigheid) in plaats van het werken aan een structurele aanpak van armoede. Ook vinden critici dat armen blijkbaar goed genoeg zijn om overtollig voedsel, vaak net over de houdbaarheidsdatum, te nuttigen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in