Aantal bijstanders daalt onder 40.000

AMSTERDAM - De raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs behandelde 15 oktober de Begroting 2020. Van de gemeentebegroting gaat 1 miljard naar de sociale dienst (WPI). Het aantal bijstandsontvangers daalt sinds vorig jaar gestaag.

0
861

GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink van Werk en Inkomen had goed nieuws tijdens de raadscommissie WIO: het aantal bijstandsgerechtigden is onder de 40.000 gedaald.

Bijna alle raadsleden in de raadscommissie WIO van 15 oktober waren positief over de Begroting 2020. Alleen raadslid Kevin Kreuger (Forum voor Democratie) was kritisch. Hij vindt dat de gemeente strenger mag zijn tegen bijstanders die niet meewerken. “Vertrouwen is goed, maar controle is beter”, aldus Kreuger. Wethouder Groot Wassink was het daar niet mee eens. “We hebben geen verplichte tegenprestatie nodig om onze doelen te bereiken. Maar een uitnodiging van de gemeente negeren om te komen praten kan niet meer. Een no show heeft consequenties.”

Groot Wassink meldde dat het aantal mensen in de bijstand inmiddels onder de 40.000 is gezakt. Of dat komt door de bloeiende economie of door de nieuwe strengere aanpak, waarbij alle bijstanders worden uitgenodigd voor een gesprek, is nog niet te zeggen. Eind 2018, toen de nieuwe aanpak nog moest starten, stond de teller op 40.548. Dat waren er al 1.200 minder dan een jaar eerder.

Koopkracht

Hoe staat het met de koopkrachtontwikkeling van Amsterdamse bijstandsgerechtigden? Dat wilde het raadslid Femke Roosma (GroenLinks) weten. Immers, de bijstandsuitkering wordt nauwelijks geïndexeerd. Roosma wil weten wat dat betekent voor Amsterdammers in verhouding tot bijstanders in ‘goedkopere’ delen van ons land. Kan het Nibud hier wellicht uitkomst bieden, vroeg Roosma zich af, wetende dat alleen het Rijk gaat over de hoogte van bijstandsuitkeringen. “De positie van mensen in de bijstand wordt steeds penibeler.” Wethouder Groot Wassink gaf geen antwoord op deze vragen en Roosma vroeg er later niet meer naar.

996 miljoen euro naar Werk en Inkomen

In de gemeentelijke begroting van volgend jaar wordt 1 miljard euro (996,2 miljoen euro om precies te zijn) uitgetrokken voor Werk, Inkomen en Participatie. Een fors deel van die 996 miljoen euro gaat naar bijstandsuitkeringen, maar er wordt ook flink wat geld gestoken in allerlei projecten, variërend van armoedebestrijding tot en met aan het werk helpen van mensen in de bijstand. De bijstand kost 675 miljoen euro aan uitkeringen.

Commissie WIO

De Amsterdamse gemeenteraad telt acht raadscommissies, die het werk van de gemeenteraad voorbereiden. Een van die commissies is Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO): hier komen naast onderwijs alle zaken aan de orde die te maken hebben met de bijstand, armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Vaste aanspreekpunten zijn twee wethouders: Groot Wassink van GroenLinks en Marjolein Moorman van de PvdA, die over het armoedebeleid gaat.

De commissie WIO bestaat uit 28 raadsleden en 13 duo raadsleden. De commissie WIO vergadert eens in de drie weken. MUG Magazine doet telkens verslag van die vergadering voor zover het om sociale zaken gaat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in