Pro deo

De uitkering van Frits werd gestopt, omdat hij niet verscheen op een oproep voor een gesprek. Eerder was al een brief verstuurd met een eerste oproep, maar die had Frits niet ontvangen. Toen werd zijn uitkering opgeschort. En die tweede oproep had Frits ook niet ontvangen en dus werd de uitkering stopgezet. Wat gebeurt er dan? Wie heeft er dan gelijk: Frits of de ambtenaar van de afdeling handhaving van de sociale dienst? Ambtenaren hebben door hun ambtseed een streepje voor op gewone burgers, volgens eerdere uitspraken van de rechter: hun woord is (bijna) wet. Je moet dus van goeden huize komen om het tegendeel te beweren, zegt advocaat Jeroen Walker. ‘Want wie als ambtenaar zoveel macht heeft, moet daar natuurlijk wel zorgvuldig mee omgaan.’ En dat is bij Frits niet gebeurd, zegt Walker. Toen Frits bezwaar maakte tegen het stoppen van zijn uitkering bleek uit het dossier dat de brief met de oproep wel ‘persoonlijk’ was bezorgd, maar zonder vermelding van het tijdstip. ‘En dat moet wel’, zegt Walker.

Jeroen Walker
Jeroen Walker

“Wie als ambtenaar zoveel macht heeft, moet daar wel zorgvuldig mee omgaan”

Dus ging Frits in beroep tegen de beslissing. In deze beroepsprocedure bleek dat er nieuwe informatie in het dossier was opgenomen over het bezorgen van de brief, in de vorm van een aanvullende verklaring die zes maanden na het bezorgen van de brief was opgesteld: ‘Ik heb de brief tussen 12 en 15 uur bezorgd en hoorde de brief op de mat vallen.’ Wie dat na een half jaar nog weet, heeft wel een erg goed geheugen, vindt Walker. ‘Wie als ambtenaar de macht heeft om te zeggen of een brief is bezorgd, moet daar wel zorgvuldig mee omgaan, zegt Walker. ‘En dat is hier niet gebeurd.’ Daar komt nog bij dat de brief niet was ondertekend, zo bleek uit het dossier. ‘Deze brief is automatisch aangemaakt en de verklaring was ook niet op ambtseed afgelegd.’ Kortom, de gemeente heeft onvoldoende aangetoond dat de brief is verzonden, vindt Walker. Of de rechtbank dat ook vindt, blijkt eind oktober.

Walker heeft goede hoop op een positief besluit voor zijn cliënt. ‘De laatste tijd is de rechtbank kritischer op het handelen van de gemeente. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de toeslagenaffaire. Vaak wordt op een zitting al naar een oplossing gezocht.’ Bij Frits gaat het dus om de vraag of de gemeente met zoveel macht voor de ambtenaar (met een ambtseed) zorgvuldig heeft gehandeld of niet.

(Jeroen Walker is advocaat bij Walker & Wittensleger Advocaten)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in