Jacyntha Doest, sociaal raadsvrouw Buurtteam Amsterdam Oost
Jacyntha Doest, sociaal raadsvrouw Buurtteam Amsterdam Oost

De meest knusse periode van het jaar is weer begonnen. De lichten schitteren, de verwarming en kachels gaan aan en de keuken geurt weer van de meest smakelijke baksels. Althans dat is wat je de afgelopen jaren misschien nog zonder al te veel nadenken hebt kunnen doen. Je hoort nu dagelijks in de media dat we in een energiecrisis zijn beland en schrikt van je nieuwe energierekening. Vanuit de overheid zijn er maatregelen aangekondigd om je tegemoet te komen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

In november en december ontvangen alle huishoudens € 190 korting op hun energierekening. Hiervoor hoef je niets te doen. Dat gaat automatisch via je energieleverancier. Het kan verschillen per energieleverancier hoe je de € 190 per maand ontvangt. Mocht je hierover vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je energieleverancier.

Via de gemeente kun je als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt energietoeslag krijgen. Je hebt recht op de volledige energietoeslag van € 1.300 als je voldoet aan de inkomens- én de vermogenseis. Je mag als alleenstaande een netto-inkomen van maximaal € 1.310,05 hebben en een vermogen van maximaal € 6.295. Als gezin/samenwonenden mag je een netto-inkomen van maximaal € 1.871,50 hebben en een vermogen van maximaal € 12.590. Is je vermogen hoger dan dit bedrag, maar voldoe je wel aan de inkomenseis? Dan heb je recht op

€ 500 energietoeslag. Je kunt dit aanvragen op de website van de gemeente Amsterdam. Heb je geen DigiD? Dan kun je het aanvraagformulier downloaden op de website van de gemeente of opgestuurd krijgen per post door te bellen naar 020-252600.

Is je termijnbedrag flink toegenomen en kom je er niet meer uit om de hoge energiekosten te betalen? Voorkom dat je in de schulden raakt en kom langs bij het Buurtteam. Wij gaan samen met je op zoek naar oplossingen om je energiekosten omlaag te krijgen. Wij kijken naar je energieverbruik, schakelen indien nodig een energiecoach in die bij je thuiskomt voor energieadvies of helpen je bij een aanvraag bijzondere bijstand.

Heb je vragen over dit onderwerp of andere financiële of juridische zaken, dan kun je terecht bij de sociaal raadslieden van het Buurtteam Amsterdam.

Jacyntha Doest, sociaal raadsvrouw Buurtteam Amsterdam Oost

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in