Jacques Peeters - spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond
Jacques Peeters

Die vraag kwam gelijk naar boven toen ik het verbijsterende nieuws las, dat de directie van Schiphol twee keer het leger heeft gevraagd om te helpen de chaos bij de beveiliging op te lossen. Je kan denken, wat is hier zo erg aan? Dat het leger wordt ingeroepen om Schiphol te beveiligen en om aanslagen te voorkomen etcetera.

Maar dat is het niet. We hebben het hier over beveiligers, die waken over de veiligheid van passagiers. Een taak, vanouds verricht door burgerpersoneel. Oorspronkelijk in dienst van Schiphol zelf en later in dienst van externe beveiligingsbedrijven. Dat alles, zoals zo vaak in het neoliberale tijdperk, met maar een doel. Winst maken.

Hoe en wat en over wiens ruggen, doet er niet toe. Het werk wordt uitbesteed aan het goedkoopste bedrijf. Het gevolg: personeel dat langer moet doorwerken voor minder salaris en slechtere arbeidsvoorwaarden. Niet verwonderlijk dat het beveiligingspersoneel met bosjes haar heil elders gaat zoeken. Met als gevolg, lange wachtrijen, vluchten die worden geannuleerd en boze vakantiegangers. Kortom chaos.

Je zou verwachten dat de directie weet wat haar te doen staat. Het personeel beter betalen, zodat er een einde komt aan de leegloop en chaos, maar nee. Ze roept domweg de hulp van het leger in. Gelukkig zonder succes. Maar wat voor mensen zijn het die dit soort absurdistische oplossingen bedenken? Een leger inzetten dat, als ik in mijn jonge jaren tijdens een scholingscursus goed heb op gelet, slechts tot inzet kan komen als vreemde en vijandelijke mogendheden aan onze landsgrenzen staan.

En dan komt plots Schipholbaas Dick Benschop, nota bene een oud politicus van de PvdA, met het idiote idee het leger in te zetten om een door jezelf gecreëerd arbeidsconflict op te lossen. Om met behulp van het leger mensen buitenspel te zetten, die gewoon een eerlijk loon willen voor hun werk. Tsja.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in