Klerenzooi – november 2022

Om er goed uit te zien, hoef je niet veel geld uit te geven. MUG stuurt iedere maand een lezer(es) met €30,- op pad om zich in het nieuw te steken.

0
805
Pauline in haar nieuwe outfit © George Maas
Pauline in haar nieuwe outfit © George Maas

‘Kleding met een verhaal’

Pauline (58) is opgeleid als architect. Ze is geboren in Vietnam, woonde over de hele wereld, de laatste dertig jaar in Nederland. Hier werd ze moeder van vier kinderen, van wie twee dochters, en díe houden van leuke kleding. “Toen ze nog jonger waren, wilden ze naar de Primark. Ik ging liever naar de Bijenkorf, maar ik moest natuurlijk mee om hun kleding te betalen. Fast fashion, veel kopen voor weinig geld, vind ik verschrikkelijk. Net als via internet kopen, daar houd ik ook niet van. Je kunt niet voelen hoe de stof is. Daarom ga ik naar de winkel. Ik kies zorgvuldig en doe lang met kleding.”

Inmiddels weet ze de tweedehands winkels ook te vinden: “Vaak komt de muffe geur je daar tegemoet. Niet bij Trekkemaan aan de Bilderdijkstraat waar ik deze groene trui kocht. Ik weet niet of ze daar alles wassen voordat ze het in de winkel hangen, maar deze groene trui ruikt heerlijk.”

“Voor Klerenzooi ging ik in mijn eentje shoppen. Maar veel kledingstukken en sieraden die ik draag, heb ik samen met iemand gekocht. Dan doet het kledingstuk me denken aan die persoon. Ik hecht veel waarde aan een kledingstuk met een verhaal. De groene baret die ik nu draag, kocht ik een poos geleden bij een vintagewinkel aan het Waterlooplein. Die herinnert me aan een vriendin van mij uit Wenen die toen op bezoek was samen met haar dochter.”

Pauline koopt kleding meestal spontaan: “Ik bedenk nooit van tevoren dat ik een kledingstuk nodig heb. Vaak zegt een vriendin ‘Ik heb een jurk nodig, ga je mee?’ Dan koop ik ook iets, maar op dat moment denk ik er wel goed over na. Ooit kocht ik op die manier mijn favoriete colbert in Zutphen. Het was wel een investering, ik doe daar al meer dan tien jaar mee.”

“Als kleding niet meer past, dan geef ik het weg. Soms krijg ik daar iets voor terug. Zoals deze beige broek van een vriendin van mij. Hij is gebroken wit, maar écht wit zou ik nooit dragen. In de Westerse cultuur is het de kleur om in te trouwen. Maar waar ik vandaan kom, is het de kleur van de dood.”

Kleding kan van alles betekenen, maar Pauline kijkt graag verder dan de buitenkant: “Ik probeer geen conclusies te trekken op basis van wat mensen dragen.”

Baret Uit eigen kast

Trui € 9,- Trekkemaan

Broek Gekregen van een vriendin

Schoenen € 20,- Trekkemaan 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in