Jacques Peeters - spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond
Jacques Peeters

December is de maand waarin wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. Op de televisie zullen we weer een jaaroverzicht te zien krijgen, waarin de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Mooie fragmenten zullen worden overschaduwd door minder leuke, zoals de eerste bommen op Oekraïne. De exploderende energieprijzen zullen ongetwijfeld voorbijkomen in Dickiaanse aandoende beelden van in een deken gehulde en in een spaarzaam verlichte ruimte zittende persoon. Ook zullen we een

overzicht krijgen van personen, die niet meer onder ons zijn. Daar zal mijn buurman niet bij zijn. Zijn rol op het wereldtoneel was te bescheiden. Maar op zijn neven en nichten maakte hij een onuitwisbare indruk, gezien de verhalen, die ze over hem vertelden op de begrafenis. December is dan ook vooral voor degenen die een dierbare hebben verloren, een zeer moeilijke tijd en ik wens ze daarbij alle sterkte toe.

Maar de maand december is natuurlijk niet alleen maar terugkijken, reflecteren en afsluiten. Het is ook al de tijd waarin we voorzichtig in het nieuwe jaar kijken. Een nieuw jaar dat hopelijk weer zoveel voorspoed mag brengen als het afgelopen jaar. En als het je heeft tegengezeten, dat het komende jaar je meer geluk mag brengen.

Het is ook de tijd van goede voornemens. Uit eigen ervaring weet ik dat een voornemen een eerste ferme stap is, maar niet altijd genoeg is. Doorzettingsvermogen is misschien nog belangrijker. Weten waarom je iets doet, kan je daarbij helpen. En anderen kunnen je hierbij misschien adviseren. Maar zoals zo vaak in het leven, een fundamentele keuze betreffende jouw leven en toekomst, moet je toch echt zelf maken. Het is immers jouw leven! En niet dat van die ander. Maar bij die keuze wens ik je alle goeds toe. En niet onbelangrijk voor uitkeringsgerechtigden; dat de klantmanager van de Dienst Werk en Inkomen jouw keuze begrijpt en compassie toont.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in