Voedsel-warriors strijden tegen voedselverspilling, deel 2:  Steeds meer gezinnen uit Amsterdam-Noord doen een beroep op Helen’s Free Food Market. ‘Je mag hier zelf je voedsel uitzoeken’

Helen van der Bilt (35) begon haar gratis markt drie jaar geleden. “Taste Before You Waste in Oost ging in 2019 twee maanden dicht. Het voedsel dat ze zouden krijgen, zou worden weggegooid. Dat vond ik zonde. Dus besloot ik het in Noord uit te gaan delen. We konden terecht bij De VerbroederIJ, een prachtige buurtontmoetingsplek met een moestuin, en we zijn hier nooit meer weggegaan.”

Er kwamen zoveel mensen op af dat Helen besloot een eigen netwerk in Noord op te zetten. “Ik vond het een uitdaging een goede bestemming te vinden voor al dat voedsel dat werd weggegooid.”

In het begin kwamen ongeveer twintig huishoudens iets halen uit de kratten. “Maar toen kwam Covid. De eerste weken hebben we bij meer dan 500 huishoudens gratis boodschappen bezorgd door de hele stad. Nu beperken we ons weer tot Amsterdam Noord.”

“In het begin werd ik erg geraakt door de verhalen die we hoorden. Ouderen die soms al dagen niet hebben gegeten en geen hulp durven vragen. Aan dit soort verhalen wen je nooit, maar ik kan er nu beter mee omgaan. Zonodig helpen we dezelfde dag.” Ze vervolgt: “Mensen hoeven bij ons niet te bewijzen dat ze het nodig hebben. We werken op basis van vertrouwen. Je mag hier zelf je voedsel uitzoeken. Zo behouden mensen hun waardigheid.”

“Sinds een tijdje groeit het aantal nieuwe aanvragen hard door de
inflatie terwijl tegelijkertijd het voedselaanbod afneemt. Winkels zijn actief bezig minder voedsel te verspillen. Dat is natuurlijk goed maar daardoor moeten wij meer moeite doen om aan voldoende eten te komen. Daarom vragen we nu klanten zich aan te melden. Als je niet uit de Vogelbuurt, IJpleinbuurt of omgeving komt, dan verwijzen we je door naar een voedselinitiatief bij jou in de buurt.

“We richten nu een collectief op om met meerdere voedselinitiatieven in Noord gezamenlijk voedsel op te halen. Zo hopen we betere afspraken met winkels te kunnen maken. Mijn droom is dat we met zoveel mogelijk voedselinitiatieven in de stad gaan samenwerken en ook eten eerder in de keten, zoals bij producenten, kunnen redden van verspilling. Alleen samen kunnen we echt een groot verschil maken in het tegengaan van voedselverspilling en het helpen van mensen.”

Bewoners uit Vogelbuurt/IJplein in Noord kunnen zich aanmelden op freefoodmarket.nl; Winkeliers en leveranciers die overgebleven voedsel willen leveren, zijn dringend nodig. Mail: voorzitter@freefoodmarket.nl.

Op mugmagazine.nl kun je een overzicht vinden van 29 plekken waar je gratis of bijna gratis voedsel of maaltijden kunt ophalen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in