Elise (midden ) en medewerkers van Guerilla Kitchen. © George Maas/Fotonova

Voedsel-warriors vechten tegen verspilling deel 1: Guerilla Kitchen ‘redt’ voedsel dat wordt weggegooid en deelt dat uit. ‘Het is hartstikke raar dat dit nodig is’

Elise Struyck (36) is fotograaf, drummer van happy punkband Great Joy en vecht tegen digitaal analfabetisme. En ze voert nog een strijd. “Voedselverspilling moet de wereld uit. Zeker in deze tijd, waarin alles al zo duur is. Hoe haal je het in je hoofd om dingen weg te gooien?”

Het begon zo’n tien jaar geleden in Australië. “Ik heb daar een tijdje gewoond en alles was ontzettend duur. Ik kon niet zoveel betalen en dus zochten we alternatieven. Zo kwamen we aan de achterkant van een supermarkt. Al dat hartstikke mooie eten werd daar weggegooid. Veel mensen vinden het een beetje vies en raar, maar wat ik raar vind, is dat mensen goed eten weggooien.”

Terug in Nederland kreeg het idee een nieuwe vorm. Met wat vrienden richtte Elise Guerilla Kitchen op, een vrijwilligersclub die opereert vanuit de Prins Hendrikbuurt in Amsterdam West. “Elke woensdagochtend verzamelen we en gaan we met bakfietsen en een bestelbusje op pad. We halen eten op bij groothandels en voedselproducenten. Meestal nadert de uiterste houdbaarheidsdatum, maar het is nog goed te eten. Rond het middaguur verdeelt en verpakt team twee alles. Daarna gaat team drie aan de slag en deelt onze ‘Gered-pakketten’ uit aan de deelnemers.”

Iedereen krijgt hetzelfde pakket. “Je krijgt wat er is. Eet je zelf geen vlees, dan kun je dat aan iemand geven die dat wel doet. We zijn er ook voor iedereen. We vragen niet naar je inkomen. Wat we in de eerste plaats willen, is verspilling tegengaan. Het is hartstikke raar dat clubs als Guerilla Kitchen überhaupt bestaan.”

De voedsel-warriors zamelen wekelijks zo’n 500 kilo eten in, schat Elise. Iedereen kan helpen om verspilling tegen te gaan. “Maak goede afspraken met supermarkten en groenteboeren bij je in de buurt. Vorm een team met vrienden en buren en ga desnoods dagelijks bij ze langs. Het allermooiste zou zijn als we Guerilla Kitchen op een dag kunnen opheffen, omdat er geen voedselverspilling meer is!”

Wil je je aanmelden voor een ‘Gered-pakket’ (tegen eventuele donatie) of vrijwilliger worden? Dat kan via guerillakitchenamsterdam@gmail.com.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in