Tekst Andreas Verwaal | Beeld Fred van der Zee

Wat hebben klaverjassen, bingo en jeu de boules met elkaar gemeen? Juist, het zijn allemaal activiteiten die veelal worden beoefend door mensen van een bepaalde leeftijd. En nee, het is niet de jeugd van tegenwoordig.

Wandelen schaarde ik tot kort geleden onder diezelfde categorie. Als fervent fietser ontweek ik zoveel mogelijk de benenwagen en vond ik wandelen weinig uitdagend.

Onlangs ben ik mijn lunchpauze anders in gaan delen. In plaats van calorieën eten, ging ik ze verbranden. Met lichte tegenzin wandelde ik de eerste keer een rondje van twee kilometer. De volgende dag liep ik hetzelfde rondje andersom. Een minuut sneller dan de dag ervoor. Drie keer op rij liep ik hetzelfde rondje en telkens ging het iets sneller. Als ik de afstand uit zou breiden en telkens iets harder zou lopen, zou ik over een poosje de marathon in drie uur lopen. Naast deze verdwaalde en streberige gedachte, merkte ik iets belangrijkers op. De janboel aan gedachten in mijn hoofd veranderde in een aangenaam ordelijke stroom van neutrale gedachten. Ik had weer nieuwe energie voor de rest van de dag. Ik dacht dat alleen intensief sporten dit effect had, maar een simpele wandeling had dat blijkbaar ook.

Voor mij was dit een leerzame les om wandelen niet te makkelijk als ‘seniorenactiviteit’ te bestempelen. Dat geldt overigens ook voor andere activiteiten. Onlangs heb ik meegedaan met de buurtbingo, en zo stoffig als het klinkt, zo blij was ik met de 4 rollen wc-papier met tijgerprint die ik won in de eerste ronde.

Houd jij nou ook van wandelen? Ga dan eens wandelen in het Amsterdamse Bos. Met zeven verschillende wandelroutes is er genoeg variatie. Houd je niet van wandelen? Geef het dan eens een kans en kijk of je vooroordelen terecht zijn.

Voor informatie over de wandelroutes in het Amsterdamse Bos: bel 020 251 7840 (ma-vr 12.00 tot 17.00 uur en za-zo 10.00-17.00 uur) of mail deboswinkel@amsterdam.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in