Dispensatie aandeelhouders

0
1187

Dispensatie betekent ontheffing. Loondispensatie kun je dus vertalen met ‘loonontheffing’. Werkgevers hoeven straks niet langer een vol loon te betalen aan werknemers met een beperking. Gehandicapte werknemers gaan dan zo veel verdienen als ze ‘waard’ zijn volgens de keurmeester. Om niet van honger om te komen, wordt hun loon met bijstand aangevuld, tot het minimumloon.

Wat moet je ook met al dat geld, als je een beperking hebt? Dan mag je, zo vindt VVD-staatssecretaris Van Ark best voor minder aan de bak. Want, redeneert Van Ark tegen beter weten in, dat levert banen op. Wie ook worden gedispenseerd, zijn de multinationals. Shell, Unilever, AkzoNobel en al die andere grootgraaiers hoeven van VVD-premier (ex-Unilever) Rutte en zijn medebewindslieden (vaak ex-Shell) geen dividendbelasting te betalen. Dat is belasting op winst van aandeelhouders. En dat zijn beroepsgokkers die dát doen waar de niet al te slimme volgers van Thierry en Geert immigranten de schuld van geven: zij pikken uw baan in. Dat doen ze door de economie als een potje roulette te beschouwen. Vandaar de term casinokapitalisme.

Volgens Rutte is het jaarlijks weggeven van 1,4 miljard dividendbelasting aan zielige, gokverslaafde multimiljonairs de redding van onze economie. Zonder dat cadeautje verdwijnen onze multinationals naar het buitenland, naar nog zonniger belastingparadijzen dan Nederland. Overeenkomst met loondispensatie: ook voor dividend-dispensatie geldt dat enig positief effect nimmer is aangetoond en door economen wordt weersproken. Zei PvdA-wethouder en oud-Kamerlid Jan Schaefer ooit ‘in gelul kan je niet wonen’, Rutte en Van Ark zijn van een andere politieke kleur.

Joop Lahaise, hoofdredacteur MUG Magazine

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in