Klaas komt

0
1266

Het niet hebben over VVD-leider Klaas Dijkhoff op deze plek zou raar zijn, hoewel het buiten 25 graden is en ook MUG zich liever tussen de toeristen aan een koele versnapering op een Amsterdams terras zou overgeven. Maar de plicht roept… en bovendien zouden wij op dat terras vooral aan al die Amsterdammers moeten denken, die van Haagse Klaas überhaupt geen biertje op een terras mogen drinken, als ze niet eerst in het zweet des aanschijns hun uitkerinkje bij elkaar hebben gesprokkeld.

Want als 21e eeuwse neo­liberaal vindt Dijkhoff dat alleen grootkapitalisten een douceurtje verdienen, bijvoorbeeld in de vorm van 1,4 miljard aan kwijtgescholden dividendbelasting. Losers aan de onderkant mogen van de VVD vooral niet ‘vertroeteld’ worden. Van Klaas mogen bijstandstrekkers zelfs creperen als ze niet bereid zijn tot wat gezellige dwangarbeid.

Veel media herdachten dit jaar dat vijftig jaar geleden, in mei 1968, Parijse studenten en Franse arbeiders in opstand kwamen tegen het zelfingenomen, conservatieve establishment. Het was vooral een symbolisch jaar, want de revolte begon eerder en duurde langer. Ook het Recht op Bijstand (ingevoerd in 1965) hoort bij de revolte van ‘68, evenals onze eigen hoofdstedelijke Provo. Een Provo-leus was ‘Klaas komt!’. Laten we hopen dat Klaas gaat, voordat we onder dit rechtse schrikbewind straks ook de bijstand kwijt zijn, als ondergrens van sociaal-economische beschaving.

Veel meer in de geest van ‘68 is de totstand­koming van een links Amsterdams gemeentebestuur. GroenLinks, PvdA en SP in één college is bijna revolutionair, en dan ook nog het progressieve D66 erbij. Wat je ook van die ‘light liberalen’ vindt, een D66’er pleit er niet snel voor om mensen nog meer te vernederen en de armoede in te schoppen; daarvoor zijn ze te beschaafd en te sociaal. Naar het schijnt, is het Amsterdamse college door de Haagse Klazen met het nodige tandengeknars begroet. Maar Amsterdam laat niet met zich sollen. Vive la république Amsterdam! Of zoals het college het wat aardiger stelt: ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid.’

Joop Lahaise, hoofdredacteur MUG Magazine

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in