Het nieuwe college (vlnr): Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP), Simone Kukenheim (D66), ­Touria Meliani (GroenLinks), Marieke van Doorninck (GroenLinks), Udo Kock (D66) en Sharon Dijksma (PvdA)

GroenLinks, SP én PvdA in één college, dat belooft een ongekend 
links beleid… compleet met het misschien niet zo linkse maar wel ­
progressieve D66. Tekst: Arnoud van Soest, Beeld: Gemeente Amsterdam

Het nieuwe stadsbestuur, sinds 30 mei, wil de grens voor armoedevoorzieningen, optrekken tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Meer mensen zullen dus gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld Stadspas en kwijtschelding van lokale belastingen.

Onder het motto Een nieuwe lente, een nieuw geluid heeft het uit GroenLinks, D66, PvdA en SP bestaande stadsbestuur zijn plannen gepresenteerd. Het nieuwe college wil dat Amsterdam een rechtvaardige stad voor iedereen is. Op de woningmarkt zijn steeds meer groepen in de verdrukking. Alleen met veel geluk of veel geld kom je er nog tussen. Om daar iets aan te doen, worden per jaar 2.500 sociale corporatiewoningen gebouwd, op een totaal van 7.500 nieuwe woningen per jaar. Bestaande corporatiewoningen mogen alleen bij hoge uitzondering worden verkocht.

Amsterdam blijft tegen de verplichte tegenprestatie in de bijstand en komt daarmee al direct in conflict met het kabinet. Het experiment met een regelluwe bijstand, waarin mensen iets kunnen verdienen zonder het recht op hun uitkering te verliezen, wordt zo mogelijk uitgebreid. Om medewerkers van de sociale dienst (WPI) in staat te stellen hun klanten beter van dienst te kunnen zijn, wordt hun werkdruk verkleind.

Er komen banenplannen voor Amsterdammers zonder werk, met extra aandacht voor bi-culturele Amsterdammers, praktisch opgeleide jongeren, arbeidsgehandicapten, statushouders en ouderen. Waar mogelijk worden de negatieve effecten van de kostendelersnorm verzacht.

Schuldhulp wordt prioriteit van het college. Gezinnen met kinderen worden hun huis niet uitgezet en de gemeente onderzoekt of zij bewindvoering en budgetbeheer zelf kan uitvoeren. De Stadsbank van Lening en de Gemeentelijke Kredietbank worden mogelijk samengevoegd, zodat de rentepercentages voor sociale kredieten omlaag kunnen. Het aanvragen van armoedevoorzieningen, bijstand en kwijtschelding van belastingen wordt verder versimpeld.

De zorg moet meer buurtgericht worden. Het nieuwe bestuur wil daarvoor zorg­coöperaties oprichten waarin zorgorganisaties samenwerken. De gemeente neemt zelf geen thuiszorgmedewerkers in dienst maar wil wel meer invloed op de kwaliteit van de zorg.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in