VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil de bijstand verlagen. Alleen wie kan bewijzen dat hij zijn stinkende best doet om een baan te vinden, de taal leert of ‘iets nuttigs doet voor de medemens’ kan een bonus verdienen om op het nederige bijstandsniveau van ongeveer €950,- per maand te geraken. Er komt een soort puntensysteem voor ‘mensen die deugen en mensen die niet deugen’, zo fantaseert de VVD-voorman. In feite gaat het om aanscherping van de tegenprestatie in de Participatiewet, waar bijstand en Wajong onder vallen.

Helemaal omkomen van de honger hoeft de luie uitkeringstrekker nu ook weer niet van Dijkhoff. De VVD wil de bijstand niet afschaffen maar slechts versoberen. En dat is geen luchtballonnetje want in het verkiezingsprogramma stond al een verlaging van de bijstand van 5 procent, een standpunt dat in de campagne met verve door Mark Rutte werd verdedigd.

De VVD regeert inmiddels met CDA, D66 en ChristenUnie. Wat het VVD-plan voor Wajongers betekent, is onduidelijk. Veel jonggehandicapten (nieuwe Wajong) vallen onder de Participatiewet. Wel duidelijk is dat Rutte en Dijkhoff met hun visie bijvoorbaat met het nieuwe Amsterdamse gemeentebestuur botsen, want dat wil juist een verdere versoepeling van de bijstandsregels en heeft weinig op met de verplichte tegenprestatie.

Klaas Dijkhoff deed zijn uitspraken op het congres van de VVD in mei. Wat hij toen wellicht niet kon weten: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijft het aantal werkloze 45-plussers in de bijstand stijgen, ondanks de economische groei. De reden: werkgevers doen collectief aan leeftijdsdiscriminatie en de almaar hogere pensioenleeftijd jaagt ook veel ouderen de bijstand in.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in