Kabinet wil aanpak schulden maar pakt nog lang niet door

0
955

Het kabinet komt met maatregelen om mensen met problematische schulden te helpen, zo blijkt uit een brief van VVD-staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. De meeste plannen zijn nog niet erg concreet.

Eén van de maatregelen is het vergemakkelijken van betaling in termijnen, ook bij relatief lage schulden. Van Ark wil dat incassokosten naar beneden gaan; er geldt nu nog een minimumbedrag van €40,- aan in rekening gebrachte incassokosten, ook voor schulden beneden dat bedrag. En voor de zomer wordt nader gekeken naar een wetsvoorstel waarin onder andere wordt geregeld dat mensen bij beslag op hun bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven. In totaal omvat het plan van staatsecretaris Van Ark veertig punten, meest in het stadium van studie of mogelijk voornemen.

Bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden of een risico daarop. Toch zijn slechts 200.000 mensen bekend bij gemeenten en schuldhulporganisaties. Schulden zorgen voor stress en een scala aan problemen op het gebied van gezondheid, werk, gezin, relaties.

Een van de meest vilijne schuldeisers is overigens de overheid, via onder meer de Belastingdienst, UWV, CJIB en DUO. Vooral het toeslagenstelsel en het vooruitbetalen van de inkomstenbelasting brengt mensen in problemen.

Ook berucht is het zorgpremiestelsel: wie niet kan betalen, krijgt een boete en moet dus nog méér betalen, met als toefje op de appelpunt de verplichte en veel duurdere bestuurlijke maandpremie (€136,67).

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in