Achter de Facebook-pagina Red de Amsterdamse Parken lijkt een heuse actiegroep schuil te gaan, maar Mark van Dongen doet het in zijn eentje. 

Tekst: Arnoud van Soest Beeld: Erik Veld

Twee jaar geleden begon Mark van Dongen op Facebook de pagina: Red de Amsterdamse parken, met momenteel 334 volgers. Het voormalige SP-deelraadslid uit Zeeburg had twee jaar eerder al een FB-pagina voor het Oosterpark in het leven geroepen, met 1.301 volgers. Hij verzette zich daarmee tegen plannen van stadsdeel Oost om een kwart van de bomen te kappen. Dat leidde tot 155 bezwaarschriften, al zijn die bomen uiteindelijk wél gekapt.

Inmiddels heeft Van Dongen de aandacht verlegd naar wat hij de festivalisering van de Amsterdamse parken noemt, het afsluiten van de parken tijdens evenementen, plus de geluidsoverlast. Dat probleem doet zich niet alleen in Ooster- of Flevopark voor, waar Van Dongen graag komt, maar in alle Amsterdamse parken. “Ik woon al veertig jaar in de Indische buurt en heb lange tijd in een klein woninkje zonder balkon gewoond”, vertelt Van Dongen op het terras van een café aan de rand van het Flevopark. “De enige plek waar je een straaltje zon kunt vinden is hier. Dat geldt voor veel mensen in volksbuurten die geen tuin hebben, zeker voor mensen met een laag inkomen.”

Commerciële festivals

Van Dongen heeft niks tegen kleinschalige festivals, want die zorgen voor levendigheid. Het gaat hem vooral om de grote, commerciële festivals. “Neem Appelsap, dat de helft van het Flevopark afsluit, gedurende tien dagen van op- en afbouw. En dát in vakantietijd; de enige tijd dat je naar buiten kunt.” Ook Appelsap begon ooit als klein festival in het Oosterpark maar vindt al weer een paar jaar in het Flevopark plaats. “Op zo’n festival komen zo’n tienduizend mensen af. Voor alle duidelijkheid: de organisatie is prima. Ze proberen zelfs vogelnesten te ontzien, maar het is gewoon te groot voor zo’n klein park.” En dat gebonk en die bastonen mogen van hem wel wat minder. “Het is niet voor niets dat de GGD verplicht dat er oordopjes beschikbaar moeten zijn.”

Inmiddels heeft het Amsterdamse stadsbestuur besloten dat festivals een park maar voor een kwart mogen afsluiten, al is voor Appelsap dan weer een uitzondering gemaakt. “Het groen is al een evenement op zich, zonder entree te betalen en je kunt van de vogels en de zon genieten. Dancefestivals horen buiten de stad.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in