Niet alle Amsterdamse kinderen kunnen op vakantie omdat hun ouders daar het geld niet voor hebben. Gelukkig zijn er organisaties die dan een handje helpen. 

Tekst: Arnoud van Soest

Zo wil welzijnsorganisatie Humanitas vijftig kinderen uit Amsterdam een zorgeloos weekje vakantie bezorgen. De kinderen slapen in Costa del Zeumeren bij Amersfoort. Daar kunnen ze zich vermaken met bos- en veldspelen, hutten bouwen en zwemmen, maar ook knutselen, verkleden of toneelstukjes staan op het programma. Vrijwilligers begeleiden de kinderen en Koen van der Eijk coördineert het. “We houden met elk kind een kennismakingsgesprek, zodat ouders weten wat er gaat gebeuren. De vrijwilligers weten dan waar ze rekening mee moeten houden, of het nu om het gedrag, een allergie of medicatie gaat.” Humanitas vraagt een bijdrage van de ouders van €65,- maar als dat een probleem is, wordt er naar een oplossing gezocht, zo verzekert Van der Eijk. Humanitas verzorgt vier vakantieweken: 21-28 juli (6 en 7 jaar), 28 juli-4 augustus (8 en 9 jaar), 4-11 augustus (10 en 11 jaar) en 11-18 augustus (11 en 12 jaar).

Weekje Weg

Maar er zijn ook Amsterdamse ouders met een minimuminkomen, die graag sàmen met hun kind en eventuele broers en zusjes op vakantie willen. Daarin voorziet de stichting Weekje Weg, die daarvoor de week van 17-24 augustus heeft gereserveerd.

In Vierhouten op de Veluwe kunnen gezinnen kiezen uit een groepsaccomodatie of een stacaravan. In de groepsaccomodatie is plek voor dertien gezinnen, die elk hun eigen slaapkamer hebben. De overige ruimten delen ze. Regioconsulent Eric Bolhoven vertelt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. Vrijwilligers verzorgen kostenloze uitstapjes naar het overdekte zwembad of attractiepark Slagharen. Er zijn fietsen aanwezig.

De gemeente Amsterdam subsidieert deze vakantie, maar net als bij Humanitas wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd. Die varieert van €90,- per gezin voor een stacaravan tot €50,- per volwassene voor een groepsaccomodatie. Kinderen tot en met twee jaar mogen gratis mee, kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen tussen de €10,- en €40,-. Voorwaarde om mee te kunnen doen is dat je de afgelopen drie jaar geen gebruik hebt gemaakt van een Weekje Weg.

Interesse in Costa del Zeumeren van Humanitas?
Mail voor 1 juni naar humanitaskvw.amsterdam@gmail.com
of bel 06 4286 0548 (Koen van der Eijk).

Of een Weekje Weg? Stuur voor 1 juni een mail naar
weekjewegamsterdam@gmail.com of bel 06 4078 2898 (Eric Bolhoven).

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in