Ook samenwonende bijstandsgerechtigde broers en zussen, waarvan de een voor de ander zorgt, krijgen straks met de kostendelersnorm te maken. Dit meldt het blad Binnenlands Bestuur.

Er gold steeds een uitzondering voor deze vorm van intensieve mantelzorg. Broers en zussen waren gevrijwaard van de zogeheten mantelzorgboete. Het afschaffen van de uitzondering is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Die vindt de uitzondering ‘ongelijke behandeling’.

Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) kan vanzelfsprekend niet om deze uitspraak van het hoogste rechtsorgaan heen en heeft het ‘privilege’ van broers en zussen in de Participatiewet inmiddels geschrapt. Ook familieleden in de eerste graad waarvan de een voor de ander zorgt, bijvoorbeeld wegens invaliditeit, worden dus straks vanwege de kostendelersnorm op hun uitkering gekort.

Aanleiding is de zaak rond een Eindhovense uitkeringsgerechtigde. Haar bijstandsuitkering was ingetrokken omdat zij met haar verzorger samenwoonde, die echter geen directe familie was. Zij betoogde dat de beslissing van de gemeente om haar uitkering te beëindigen in strijd is met het discriminatieverbod, omdat er voor broers en zussen in dezelfde situatie wel een uitzondering wordt gemaakt. De Hoge Raad sluit zich bij die redenering aan, doch niet in haar voordeel.

Het is aan de politiek om dit verschil in behandeling in de Participatiewet op te heffen. Mocht het parlement dit nalaten, dan kan de rechter alsnog ingrijpen. Hangende aanpassing van de wet moet de uitzonderingsregel nog wel worden toegepast, schrijft Van Ark aan de gemeenten.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in