UWV haalt te veel uitbetaald geld niet terug

0
885

Het UWV gaat bij 1.200 mensen die enkele jaren geleden een te hoge uitkering kregen géén geld terugvorderen.

De fout lag namelijk bij het UWV en daarom mogen de betrokkenen het geld houden.
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen prijst de beslissing van het UWV. Hij vindt het goed dat de overheid een vergissing eerlijk toegeeft en vervolgens oplost, nog voordat iemand er de dupe van wordt, reageert hij tegenover de NOS.

Ook Amma Assante, voorzitter van de landelijke Cliëntenraad, die opkomt voor mensen met een uitkering, waardeert het dat uitkeringsinstantie UWV sinds de toeslagenaffaire goed kijkt wat er beter kan.

Ze vindt alleen wèl dat de fundamentele problemen daarmee nog niet zijn opgelost. ‘Het Nederlandse systeem van uitkeringen is te ingewikkeld,’ zo zegt ze tegen de NOS. Ook de aanvraagprocessen vindt ze te ingewikkeld. ‘Dat is vragen om problemen; een fout is zó gemaakt.’ Bovendien loop je vaak het risico dat het geld wordt teruggevorderd.

Assante ziet liever dat mensen die ziek of werkloos worden de tijd krijgen om aan hun herstel te werken, in plaats van dat ze zich druk moeten maken over informatie die ze aan instanties moeten doorgeven, want dat zorgt voor ‘ontzettend veel stress.’

  

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in