Beeld Erik Veld

Bijlmer believer Hans Mooren (69, ‘maar in mijn hoofd nog altijd dertig’) werkte tijdens zijn arbeidzame leven voor de Sociale dienst zoals de Amsterdamse instelling toen nog heette, en was daarna freelance fotograaf. Hij woont sinds de vroege jaren tachtig in de Bijlmermeer, tegenwoordig vooral aangeduid als Amsterdam Zuidoost. Zijn zoon groeide er op. “Vrijwel in onze achtertuin staat een tehuis voor ouden van dagen. Toen we hier kwamen wonen, zei ik tegen mijn vrouw: ‘Dat is lekker makkelijk, als het zover is nemen we een Albert Heijn-karretje en rijden we ons zo naar binnen!’”

Op een kunstmatig eilandje dat de Cola-kreek wordt genoemd, op een forse steenworp afstand van metrostation Ganzenhoef, staat sinds 1986 de beroemde sculptuur van een forse dame. “Dat op de Surinaamse Moeder Aarde geïnspireerde beeld heet Mama Aisa en is van de Israëlische kunstenaar Chaim Oren, die al vanaf de jaren tachtig in de Bijlmer werkt en woont. Het is hier ter plekke gemaakt. De basis is een gaaswerk en daaromheen is beton gemodelleerd. Op en rondom het beeld zijn een aantal fel gekleurde bollen te zien, die de sterrenbeelden Grote Beer een Kleine Beer weerspiegelen. Dat is nu moeilijk te zien, omdat het gras zo hoog staat.”

Ik geef al twintig jaar rondleidingen in de Bijlmer’

Mama Aisa is niet alleen een ijkpunt en baken in de Bijlmer, maar ook een geliefkoosde plek voor meeuwen en andere stadsvogels. “Het broedseizoen van de ganzen is net voorbij. Je kunt zien dat het hoofd van Aisa besmeurd is met poep. Ik heb Chaim wel eens voorgesteld er kleine pinnetjes te plaatsen zodat ze er niet meer op kunnen zitten, maar dat wil een kunstenaar niet.”

De stadsparkomgeving van dit stukje Bijlmer, met uitzicht op de beroemde flat Kleiburg, is beschermd stadsgezicht en dus feitelijk net zo monumentaal als de Amsterdamse grachtengordel. Door deze beschermende status mogen er geen grote architectonische ingrepen worden gedaan. Dit gebied ten zuiden van metrostation Ganzenhoef wordt het Bijlmer Museum genoemd. “Eind jaren negentig is begonnen met de sloop van een groot deel van de hoogbouw, omdat de woonbehoeften van de bewoners veranderden. Maar de flat Kleiburg is helemaal in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De grijze kleur van deze flat is na de renovatie teruggekeerd. Ik vind dat mooi, mooier dan die veelkleurige flats daar, maar dat is een kwestie van smaak.”

Ik voel me hier uitstekend op mijn gemak

Het Fijn Ding van Hans is echter noch Mama Aisa noch Kleiburg, maar is het allergrootste Fijn Ding tot nu toe: de spoorweg van metrolijn 53 naar Gaasperplas, die huizenhoog boven het groene maaiveld uittorent. De kolossale zuilen waarop deze spoorbaan rust, doen aan massieve olifantspoten denken. “Zoals je ziet, staan ze nu weer vol graffiti. Dat is denk ik een paar nachten geleden gebeurd. Je hebt ware kunstenaars onder de graffiti-artiesten, maar dit zijn van die lelijke naamtags. Het is alsof er een hondje is langsgekomen dat zijn poot tegen zo’n pilaar optilt en even zijn merkteken achterlaat.”

“Ik geef al twintig jaar rondleidingen in de Bijlmer en voor mij is dit een van de mooiste plekken. Dan sta je onder deze baan en zie je er een mooie blauwe lucht boven met daar ergens zo’n onweerstaanbaar wit wolkje. Dat is voor mij hoe de Bijlmer hoort te zijn. Ik voel me hier uitstekend op mijn gemak, ondanks al die vreselijke verhalen die je hoort van mensen die van buiten komen. Die verhalen zijn negen van de tien keer onterecht. Als ik terug ben van vakantie en die metrobaan weer zie, denk ik: Nou, we zijn weer thuis!”

Hans Mooren biedt de lezers van MUG Magazine die niet in Zuidoost wonen op vrijdag 8 oktober in de voormiddag een gratis rondleiding door de Bijlmer aan. Wilt u meewandelen? Stuur een mail naar service@mugweb.nl met vermelding van het woord ‘Bijlmermuseum’ en het aantal personen (maximaal drie). De eerste vijftien inzenders mogen mee met Hans en krijgen daarover begin oktober bericht.

Heb je een Fijn Ding in 020 en wil je daarover vertellen? Mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in