Zieke burger dupe van UWV: voorschot terugbetalen

0
1017

Tientallen mensen met een WIA-uitkering zijn in de problemen geraakt. Ze ontvingen volgens de uitkeringsinstantie onterecht een voorschot op hun uitkering en dreigen nu terug te moeten betalen. Rond de 1.600 mensen hebben zo’n voorschot ontvangen.

Ze kregen een voorschot, omdat ze nog niet zijn gekeurd vanwege een tekort aan keuringsartsen bij het UWV. Normaal gesproken wordt iemand gekeurd voordat de WIA-uitkering op zijn of haar rekening wordt gestort. In plaats daarvan is een voorschot uitbetaald, zonder dat duidelijk was of mensen hiervoor in aanmerking kwamen. Degenen die achteraf toch niet ziek genoeg blijken te zijn, moeten hun voorschot terugbetalen.

WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. In tegenstelling tot vroeger kijkt het UWV niet in hoeverre je arbeidsongeschikt bent, maar naar wat je nog wel kunt. Toch kun je nog steeds volledig arbeidsongeschikt worden verklaard, je krijgt dan 75 procent van je voormalige dagloon uitgekeerd. Mensen hebben recht op WIA nadat zij twee jaar in de ziektewet hebben gezeten.

Landelijke Cliëntenraad

Inmiddels heeft een kleine honderd mensen zich gemeld bij het WIA-meldpunt van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), vertelt voorzitter Amma Asante. Doordat de wachttijd hoog is opgelopen, lopen de schulden bij sommigen op tot 15.000 euro.

Het UWV werkt aan een passende oplossing. Asante zegt dat het UWV de LCR hier graag bij wil betrekken. De LCR streeft een volledige schadeloosstelling na als mensen buiten hun schuld om lange tijd in een voorschotperiode blijven hangen.

Asante: “Het UWV zou mensen ook moeten oproepen om zich te melden. Daarnaast moeten ze mensen direct informeren over de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering. We kennen een situatie van een man die door zijn korte (aaneengesloten) werkverleden (minder dan 26 weken) uiteindelijk geen recht op een WIA-uitkering zou hebben. Dat had simpel vooraf kunnen worden gecheckt, zodat de man meteen duidelijkheid had gehad dat hem überhaupt geen voorschot verstrekt had mogen worden.”

De LCR verzamelt informatie, onder andere via het WIA-meldpunt en geeft advies aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV. De LCR behandelt geen individuele zaken. Daarvoor kunnen mensen terecht bij de vakbonden FNV en CNV, de Vakcentrale voor Professionals of waar nodig sociale zekerheidsadvocaten.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in