Gratis maandverband op de Vrije Universiteit

0
774

Stel je bent een studerende vrouw, je hebt weinig geld en je bent ongesteld. Tot overmaat van ramp is je voorraad tampons op en je hebt geen geld om nieuwe te kopen. Studenten van de Vrije Universiteit vonden hier iets op: het menstruatiekastje met gratis maandverband.

Studentenvakbond SRVU nam het initiatief tot het neerzetten van het rode kastje. Er wordt veel gebruik van gemaakt en de reacties zijn positief, meldt AT5. Een studente vertelt over een jonge vrouw uit een huishouden met financiële problemen. Dankzij het kastje maakt ze zich minder zorgen over haar eerste levensbehoeften.

De feministische actiegroep De Bovengrondse publiceerde in 2019 een rapport over menstruatie-armoede in Nederland. Een op de tien vrouwen heeft wel eens te weinig geld voor maandverband of tampons. Deze groep leeft onder de armoedegrens, is klant bij de Voedselbank, ongedocumenteerd of dakloos. De onderzoekers spraken vrouwen die bij gebrek aan maandverband of tampons hun toevlucht namen tot wc-papier, kranten of lappen.

Een voor de hand liggende oplossing volgens het rapport is om tampons, maandverband, maar ook herbruikbare menstruatiecups, gratis te verstrekken. Geschikte locaties zijn openbare gebouwen, opvanghuizen, scholen en universiteiten.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in