Record: meer vacatures dan werklozen

0
4461
Voor het eerst sinds jaren zijn er meer vacatures dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke honderd werklozen 106 openstaande vacatures.
Het aantal openstaande vacatures steeg met 82 duizend, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Dat is een record. Sinds het CBS de spanning op de arbeidsmarkt meet, en dat is sinds 2003, is het niet eerder voorgekomen dat het aantal vacatures het aantal werklozen overtrof.
Net als in het eerste kwartaal van dit jaar stonden de meeste vacatures open in de handel (65 duizend), de zakelijke dienstverlening (52 duizend) en de zorg (45 duizend). Deze drie bedrijfstakken zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures. In de horeca verdubbelde het aantal vacatures naar 27 duizend.

Gunstig is dat er in het tweede kwartaal van dit jaar meer werklozen aan het werk gingen dan er mensen hun baan verloren. Per saldo daalde de werkloosheid hierdoor met 27 duizend. De werkloosheid daalt voor het derde kwartaal op rij, maar het niveau van voor de corona-crisis (277 duizend werklozen in het eerste kwartaal van 2020), is daarmee nog niet bereikt. In het tweede kwartaal waren 307 duizend mensen werkloos, wat neerkomt op 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Bij de uitzendbureau’s kwamen er 33 duizend banen bij in het tweede kwartaal, een stijging van 4,7 procent. Het herstel zet zich daarmee door.

Het aantal mensen met een flexbaan is licht toegenomen. Inmiddels zijn er  1,7 miljoen flexwerknemers. Dat zijn er overigens aanzienlijk minder dan de 2,0 miljoen in de tweede helft van 2018, want aan het begin van de corona-crisis is hun aantal scherp gedaald.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in