Tortilla, olé!

Pasen komt eraan, dus we gaan lekker aan de slag met eieren. We bakken een Spaanse tortilla, in een anti-aanbak koekenpan. Handig, er komt geen oven aan te pas. Je maakt ze voor maximaal 2 personen, anders zijn ze niet goed om te draaien. 

0
297
Tortilla © Puck Kerkhoven
Tortilla © Puck Kerkhoven
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Over de naam tortilla is veel onduidelijkheid. Volgens de één is het een opgerolde Mexicaanse maispannenkoek met gehaktvulling en kaas. Nee, zegt de ander, het is het een dikke Spaanse omelettaart met aardappel. Stop maar met bekvechten, ze hebben allebei gelijk. En: ze zijn beiden even lekker en niet duur.

Ik ga voor MUG zeker nog een keer iets maken met Mexicaanse tortilla’s. Want daarmee kun je restjes uit de koelkast omtoveren tot een heerlijk ovengerecht, dat er mondwaterend lekker uit ziet. Maar vandaag dus: Spanje, olé!

In Spanje is deze aardappeltortilla razend populair. Ze eten hem als ontbijt, lunch, borrelhap (tapas) of avondeten. De klassieke tortilla maak je met alléén aardappelplakjes, ei, ui, knoflook, peper en zout. Maar je kunt er van alles aan toevoegen, zoals in mijn geval rode paprika en chorizo. Hoe je hem het best kan omkeren? De truc staat in het recept.

Lauwwarm vind ik deze tortilla Espagnola het lekkerst. Maar koud ook kan hij ook goed! Daarom heel geschikt om, in punten gesneden, mee te nemen als we straks weer lekker gaan picknicken in het park! Ga maar vast oefenen. Tip: kloddertje ketchup erbij!

Eieren bewaren: liefst in hun eigen doos, in de koelkast. Dan zijn ze goed beschermd tegen stoten en uitdrogen. En je weet precies hoe oud ze zijn; zie sticker. Bij kamertemperatuur bederven ze vier keer zo snel! Tot een maand na de THT-datum zijn ze nog goed, míts koel bewaard. Alleen niet meer geschikt voor zacht koken en rauw gebruik in bijvoorbeeld mayonaise.

RECEPT
Spaanse tortilla
Voor 2 personen, hapjes voor 6 tot 8

• 5 eieren (Medium)
• 2 ongekookte aardappels, in plakjes zo dun als een euro
• ½ ui, gesnipperd
• ½ teen knoflook, fijngehakt

• ½ rode paprika, in smalle reepjes
• 3 plakjes chorizo (worst), in stukjes gescheurd
• olijfolie

• versgemalen peper en zout
• 10 blaadjes peterselie

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan met anti-aanbakbodem. Bak plakjes rauwe aardappel licht aan, tot ze zacht worden (ca. 8 min), af en toe keren. Druk ze in het midden stuk met een spatel. Voeg uisnippers, knoflook en paprikareepjes toe, laat 2 minuten meebakken.
Kluts eieren in een kommetje met peper, flink wat zout en een eetlepel koud water. Schenk uit over het aardappelmengsel, laat op een heel zacht vuurtje gaar worden. Met deksel erop gaat dat sneller. Druk, als de bovenkant nog net vochtig is, de stukjes chorizo erin. Keer de tortilla. De truc: op een groot bord laten glijden, koekenpan op z’n kop er overheen zetten. Bord en pan tegelijk in één keer omdraaien. Pannenlap onder de pan.
Laat nog even bakken, tot er net een goudgeel kostje aan de onderkant komt. Het midden hoort nog smeuïg te zijn.
Keer tortilla weer om, snij in punten en serveer lauwwarm of koud. Lekker met tomatensla, stokbrood en ketchup.  Fris biertje of sinaasappelwater erbij.

Tip: kijk wat je nog in je koelkast hebt en varieer met de vulling.

Ter inspiratie, wat lekkere combinaties:
• Aardappel, spek, peterselie
• Groene asperges en flinters Parmezaanse kaas
• Aardappel, (uitgelekte!)spinazie en feta
• Gebakken courgetteplakjes en zachte geitenkaas

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here