Te weinig huurwoningen voor kwetsbaren

AMSTERDAM De hoofdstad heeft te weinig woningen voor de opvang van vluchtelingen en daklozen.

0
635
© Fred van der Zee

Amsterdam komt dit jaar bijna tweeduizend sociale huurwoningen tekort voor de opvang van vluchtelingen en daklozen. Met als gevolg overvolle azc’s en opvangvoorzieningen, en problematische situaties met inwonende gezinnen.

Dit jaar heeft de gemeente 3.770 woningen nodig om alle ‘kwetsbare’ groepen te huisvesten, terwijl er maar 1.800 sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Een verschil van 1.950 woningen. In 2020 was het verschil tussen vraag en aanbod een tekort van 650 woningen. Oorzaken van de grotere vraag naar woningen dit jaar zijn de fors toegenomen taakstelling voor statushouders, de herhuisvesting van statushouders die sinds 2016 met tijdelijke contracten zijn gehuisvest, de groei van het aantal mensen met een sociaal medische urgentie en landelijke verdubbeling van het aantal dak- en thuislozen.

‘Zeer pijnlijk’

Door het tekort aan woningen kan slechts de helft van de huishoudens die in aanmerking komen voor huisvesting, worden gehuisvest, schrijft het college. ‘Dit is een zeer pijnlijk gegeven. Dit leidt tot een verergering van situaties zoals overvolle azc’s en opvangvoorzieningen, en problematische situaties met inwonende gezinnen.’ Het college doet er daarom alles aan om deze effecten te verlichten. ‘We gaan het aantal woningen vergroten, preventieve instrumenten inzetten, treden in overleg met de regio over een optimale spreiding en kansen voor extra bouwlocaties, en gaan daarnaast scherp sturen op de criteria zodat de schaarse beschikbare woningen gaan naar hen die ze het hardst nodig hebben.’

Aantallen

Uit onderstaande tabel blijkt de verdeling die de gemeente in 2021 wil aanhouden voor het toewijzen van een woning tussen sociaal-medisch urgenten, daklozen en statushouders :

Vraag in 2021 In % Verdeling 2021
Wonen zonder begeleiding (sociaal medisch urgenten) 970 25% 450
Wonen met begeleiding (met name uitstroom uit MO / BW) 1700 45% 810
Statushouders 1100 30% 540
TOTAAL 3770 100% 1800

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in