Ruim half miljoen mensen gevaccineerd

0
561

De avondklok is verlengd tot 3 maart, de basisscholen zijn onder strenge voorwaarden weer open en mensen kunnen hun bestellingen bij niet-essentiële winkels ophalen bij afhaalloketten.

De besmettingscijfers van het coronavirus dalen langzaam. Dat geldt ook voor het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, maar omdat het gevaar van een derde virusgolf nog niet is geweken, heeft het demissionaire kabinet de huidige zware lockdown (sluiting van horeca, fitness en vermaak) tot 2 maart verlengd.

Voor menig ouder zal het een opluchting zijn dat de basisscholen en de kinderopvang sinds maandag 8 februari weer open zijn. Er komen sneltesten in het basisonderwijs en als een kind of leerkracht corona krijgt, gaat de hele groep in quarantaine. De buitenschoolse opvang en het voortgezet onderwijs blijven in ieder geval tot 1 maart dicht, maar er wordt wel alvast gekeken onder welke voorwaarden de middelbare scholen straks weer open kunnen.

Afhaalloketten

Er is ook een lichte versoepeling voor niet-essentiële winkels, zoals boekwinkels, kledingwinkels, Hema en Blokker. Die winkels mogen een afhaalloket openen voor bestellingen. Wie iets wil bestellen moet dat doen via internet of telefoon en minimaal vier uur voor het afhalen om funshoppen te voorkomen. Klanten mogen de winkel dus niet in.

Vaccinaties

Ruim 500.000 Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus en 66.000 mensen kregen de tweede prik. Thuiswonende ouderen tussen de 80 en 84 jaar zijn uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD voor een vaccinatieprik.
Verwacht wordt dat in het tweede kwartaal het grootste deel van alle kwetsbare Nederlanders tegen het coronavirus zal zijn gevaccineerd. Hierdoor zullen minder mensen door corona overlijden of in het ziekenhuis belanden.

Kleur iemands dag

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) ziet dat steeds meer mensen met gevoelens van angst, stress en overgewicht kampen. Ook jongeren hebben psychische klachten. Hij raadt aan om bij klachten contact te zoeken met de huisarts of de vertrouwenspersoon op school.  Op www.steunpuntcoronazorgen.nl is meer informatie te vinden. Ook roept de minister mensen op elkaar te helpen door mensen die alleen zijn te bellen of mee te nemen voor een ommetje, ‘want dat zijn dingen die de dag van een ander kleur kunnen geven.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in