TONK-regeling voor zzp-ers

0
1241
Rutger Groot Wassink | © Erik Veld

AMSTERDAM – Voor zzp-ers in nood komt er een aanvullende regeling naast de bestaande Tozo-regeling: TONK, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten.

De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) biedt een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten voor zzp-ers, die door de crisis te maken krijgen met terugval in inkomen en daardoor noodzakelijke kosten van bestaan niet meer kunnen betalen. En die geen of onvoldoende aanspraak kunnen maken op bestaande sociale zekerheid of andere regelingen, aldus het kabinet. ‘Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen die hun opdrachten ineens zien teruglopen en vanwege de partnertoets of het uren-criterium geen aanspraak maken op de Tozo.’ Deze regeling (TONK) is nog niet klaar, maar zal in overleg met de gemeentes worden opgesteld en begin februari klaar zijn.

Actieplan Veerkracht

Los van de TONK-regeling en de Tozo-regeling gaat de gemeente Amsterdam zzp-ers vanaf begin dit jaar extra ondersteunen, schrijft wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks, Sociale Zaken) aan de gemeenteraad. ‘Veel Amsterdamse ondernemers zullen als gevolg van de crisis de bedrijfsvoering moeten aanpassen of op zoek moeten naar een (bij)baan in loondienst. Ook zullen veel ondernemers mogelijk inkomensondersteuning of hulp bij schulden nodig hebben. Dat vraagt om een stevige, ambitieuze en integrale aanpak. Daarom hebben we het actieplan Veerkracht opgesteld. Het actieplan maakt deel uit van het duurzaam en sociaal herstelplan. Het college stelt uw raad voor om in 2021 ruim 7 miljoen euro te bestemmen voor de uitvoering van het actieplan Veerkracht.’

Amsterdam hard getroffen

Volgens de wethouder wordt in Amsterdam, meer nog dan in de rest van Nederland, een aantal branches bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. En in de sectoren die het hardst worden getroffen door de crisis zijn veel zzp-ers werkzaam, zoals in de kunst- en cultuursector, toerisme, taxivervoer en horeca.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in