Gezellig hoor, die feestmaand december. Maar voor wie niet zoveel heeft te besteden, kan het ook behoorlijk stressverhogend zijn. Hoe verwen je jezelf en je naasten en hou je het toch betaalbaar? Ik maak deze slimme, superlekkere feestgerechten, die niet de wereld kosten.

Een heerlijke plaatpizza maak je van een overlangs doorgesneden Turks brood. Leg de helften op een bakplaat, binnenkanten naar boven. Bestrijk met tomato frito (saus uit een pakje) en beleg met dunne ringen ui, plakjes salami, ham, reepjes paprika, wat jij maar lekker vindt. Bestrooi met Italiaanse kruiden en veel geraspte kaas. Druppel olie op de randjes. Bak in een hete oven van 180 graden circa 10 minuten, tot de kaas is gesmolten en de randen mooi goudbruin kleuren. Snij in stukken. Als voorafje, lunch of snack; iedereen smult ervan.

Kip met aardappels uit de oven is zo’n klassiek Frans verwengerecht, waaraan niet veel mis kan gaan. Alles in één schaal op tafel, lekker makkelijk! Het blijft betaalbaar als je kippenpoten (met vel) bij de kippenboer op de markt koopt. Haal ook gelijk ‘iets kruimig kokende’ aardappels, citroen en zwarte olijven. De aardappeltjes bakken prachtig goudbruin in het vet dat uit de kippen druipt. Geen potenfan, neem kippendijen (met vel).

Reken per persoon op 2 à 3 aardappels, gewassen (niet geschild) en in kwarten gesneden. Leg ze in een ingevette ovenschaal, daartussen twee uien, in achten gesneden, 2 à 3 geplette teentjes knoflook en wat tijm. Besprenkel met (olijf)olie, zout en peper. Wrijf kippenpoten in met peper, zout en olie en leg ze er bovenop, velkant naar boven! Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak in circa 45 minuten gaar. Kip af en toe omkeren. Leg na ongeveer 30 minuten de partjes citroen (met schil) ertussen en wat zwarte olijven. Check of ook de aardappels gaar zijn, anders nog iets langer in de oven laten staan. Bonus: je hele huis gaat heerlijk geuren! Tip: leg tussen de aardappels stukken wortel, knolselderij of pastinaak.

Verslavend lekker is tot besluit dit ijsdessert met warme chocolade-karamelsaus. (zie foto) Niemand hoeft te weten hoe makkelijk dit is te maken, deze saus van gesmolten Mars! Ben je alleen? Dan smelt je toch lekker een Mars voor jezelf.

Tip: ijsbollenschep en mooie bakjes of glazen haal je voor een prikkie in de kringloopwinkel.

RECEPT
Vanille-ijs met warme chocolade-karamelsaus (voor 4 personen)

Voor de Mars-saus: doe de melk in een klein steelpannetje. Snij de Marsen in stukjes en doe erbij. Verwarm al roerende met een metalen of plastic lepel (geen hout) boven een klein vuurtje, los zo de Marsen op. That’s it!

Schep bollen vanille-ijs in een leuk bakje of wijd glas. Schenk de warme Mars-saus erover en steek er een lekker wafeltje in. En vooruit, het is feest: een vrolijke prikker met glitters! Gelijk serveren. Antistress-tip: Schep de ijsbollen alvast van tevoren. Haal je ijsschep of -lepel steeds even door warm water. Bewaar de bollen in een afgesloten doos in de diepvries.
Ingredienten: 1 liter vanille-ijs, 3 Mars-repen, 3 eetlepels melk, 4 wafelrolletjes

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here