Regionaal Werkcentrum moet bijstand en ww voorkomen

0
1179

In het Regionaal Werkcentrum gaan UWV en de gemeente (WPI) samenwerken om vraag en aanbod van arbeid beter op elkaar af te stemmen, nu teeds meer mensen hun werk dreigen te verliezen. “Er zijn nog kansen op de arbeidsmarkt.”

Het aantal mensen met een ww-uitkering is enorm toegenomen, schrijft wethouder Groot Wassink (GroenLinks) aan de gemeenteraad. Hij verwacht dat een deel daarvan mogelijk zal doorstromen naar de bijstand. Maar die instroom wil de wethouder zo veel mogelijk voorkomen. “De gemeente Amsterdam is vanaf mei een samenwerking met UWV aangegaan om mensen vanuit de ww naar werk te begeleiden voordat zij in de bijstand komen. Het doel is hen intensief en persoonlijk naar werk te begeleiden voordat zij in de bijstand komen en verder van huis zijn. De cijfers tonen aan dat het dan namelijk een stuk lastiger wordt om weer aan het werk te komen.”

Kansen

De economische crisis treft Amsterdam harder dan andere gemeenten, aldus de wethouder. “Duizenden mensen zijn zonder werk komen te zitten, sectoren als de horeca en het toerisme liggen nagenoeg stil. Maar er zijn ook sectoren zoals de zorg, logistiek, distributie en supermarkten die staan te springen om mensen. Om deze scheve vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen, hebben de gemeente Amsterdam en de andere gemeenten binnen de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam de handen ineengeslagen met werkgevers, UWV en uitzendbureaus.”

Extra aandacht voor jongeren

Jongeren hebben het volgens de wethouder extra moeilijk door de corona-crisis. “De kans op stages en werk neemt af, schulden dreigen en een beroep op bijstand neemt toe. In Amsterdam hebben vanaf het moment dat de corona-maatregelen van kracht zijn ruim 2.000 jongeren tot en met 27 jaar zich gemeld bij de jongerenpunten voor een bijstandsuitkering.” Voor deze groep komt extra aandacht, met een crisisaanpak met daarin de effectieve elementen uit de Aanpak Jeugdwerkloosheid 2015-2018. De gemeente wil de jongeren meer persoonlijke aandacht geven en jobhunters inzetten. “Het doel is om te voorkomen dat jongeren in de bijstand komen en blijven.”

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in