Regeling passende huur en huurtoeslag

0
2508

Voor veel mensen met een huurwoning wordt de kale huur per
1 juli verhoogd. De maximale huurverhoging voor sociale-huurwoningen is 5,4 procent. Voor Amsterdamse huurders bestaat sinds 2016 de regeling passende huur.

Voor mensen die in verhouding met hun lage inkomen een hoge nettohuur betalen, draagt de gemeente Amsterdam via deze regeling bij in de kosten. De huur is hoger dan €597,30 bij een een- of tweepersoonshuishouden, respectievelijk €640,14 bij een huishouden met drie of meer personen. U krijgt of een tegemoetkoming van de gemeente of u betaalt tijdelijk een lagere huur aan de deelnemende woningbouwvereniging.

Over het algemeen wordt op basis van een laag inkomen en een rekenhuur (kale huur inclusief subsidiabele kosten) hoger dan €225,08 huurtoeslag toegekend. De hoogte van de huurtoeslag is mede afhankelijk van het inkomen van de huisgenoten.

U moet er op letten dat er bij beschikkingen van de huurtoeslag wordt gerekend met de juiste huur. Dat betekent dat als u uw verhuurder tijdelijk een lager bedrag moet betalen, of een tegemoetkoming krijgt, dit aan de Belastingdienst/Toeslagen moet worden doorgegeven. U krijgt dan een lagere huurtoeslag. Per saldo betaalt u minder dan zonder die regeling. Geeft u dat niet door aan de Belastingdienst/Toeslagen, dan volgt in de regel een vervelende naheffing. Als uw huur stijgt, kunt u dat het beste ook direct doorgeven, zodat de toekenning ook tijdig meestijgt.

Toekomst Regeling passende huur

Als u nu via de woningbouwvereniging van de Regeling passende huur gebruikmaakt, krijgt u automatisch in december 2018 bericht over de huur in 2019. Als u bij een niet-deelnemende woningbouwvereniging of een particuliere verhuurder huurt, krijgt u in 2019 geen tegemoetkoming meer. De Regeling passende huur eindigt voor u op 31 december 2018. U zult de nieuwe (oude) huur tijdig aan de Belastingdienst/Toeslagen moeten doorgeven, zodat u de hogere huurtoeslag weer op tijd ontvangt.

Jeroen Relleke
Sociaal raadsman
Puur Zuid

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in