Pruimentijd, clafoutis!

Clafoutis houdt het midden tussen een vochtige fruitcake en een dikke gevulde pannenkoek. De originele Franse clafoutis (spreek uit klaa-foetie) hoort met donkere kersen, waar ze de pitten in laten zitten; uitkijken voor je gebit. Maar ook met andere fruitsoorten is hij overheerlijk. Nu is het volop pruimentijd, dus bakken maar!

0
158
Clafoutis | © Puck Kerkhoven
Clafoutis | © Puck Kerkhoven
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Deze zomermaand buigen de bomen zowat door onder hun pruimenvracht. Dus zie je pruimen in grote hoeveelheden op de markt en in supermarkten. Heerlijk om zo op te snoepen en supergezond, want pruimen zitten bomvol vitamine en goede vezels.

Maar wat kan je er nog meer mee? Pruimenjam of -chutney maken, of drogen voor een wintervoorraadje. Eerlijk gezegd; die kan je ook kopen, stuk minder omslachtig.

In Frankrijk bakken ze in augustus massaal pruimentaarten en clafoutis met verse pruimen. Ze gebruiken daarvoor meestal een kleine rode, pruim, maar je kunt er ook heel goed paarse of gele in verwerken. Kies zoete, niet te zachte vruchten.

Een goede clafoutis is zowel aan de onderkant als bovenkant mooi goudbruin. Dat lukt alleen als je zorgt voor een flink hete, voorverwarmde oven. Tijdens het bakken zal hij prachtig rijzen maar zakt bij afkoelen helaas weer in. Dat ligt dus niet aan jou!

In de winter, als er geen vers fruit is, maak je een hartverwarmende clafoutis met gedroogde pruimen, die je een nachtje laat wellen in een restje brandewijn of rum. Of met kersen uit blik en een scheutje kirsch.

RECEPT
Clafoutis met pruimen
voor 6 personen

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 2 dl melk
  • 2 eieren en 1 eidooier
  • 500 gram zoete rijpe pruimen
  • mespuntje zout
  • 40 gram roomboter (of bakmargarine)
  • poedersuiker om te bestuiven
  • verder nodig: ondiepe ovenschaal (géén springvorm, die lekt)

Verhit de oven voor op 200 graden. Was de pruimen, halveer ze, verwijder pitten en steeltjes en laat goed uitlekken. Zeef bloem in een beslagkom, vermeng met suiker, vanillesuiker en zout. Klop in een hoge mengbeker de eieren, eidooier en melk los en meng door het bloem-suiker mengsel tot een glad soort pannenkoekbeslag. Smelt boter in een pannetje, vet hiermee een ondiepe ovenschaal rijkelijk(!) in. Schenk de rest van de gesmolten boter bij het beslag, roer door en laat een half uur rusten. Leg uitgelekte vruchten in de ovenschaal, bolle kant boven. Schenk beslag erover.

Plaats de schaal het in midden van de oven, breng temperatuur terug tot 160 graden ( hete lucht) en bak de clafoutis in 30 minuten goudbruin. Bruint hij te snel, dek dan de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie of bakpapier.

Laat afkoelen tot lauwwarm, bestrooi gul met poedersuiker en snij in punten. Lekker als toetje of taart, met een dot slagroom of gezoete zure room.

Tip van Puck:
Verse pruimen kan je vervangen door kersen, blauwe bessen, abrikozen, partjes nectarine of peer. Kijk gewoon wat ‘in het seizoen’ (en dus betaalbaar) is. Allemaal lekker en elke keer weer heel anders met hetzelfde basisrecept!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here