Opnieuw ‘sterke daling’ bijstand in Amsterdam

0
587

Opnieuw is er een ‘sterke daling’ van het aantal bijstandsuitkeringen in Amsterdam. Vooral door een hoge uitstroom daalt het aantal uitkeringen in de bijstand naar 40.608.

De gemeente Amsterdam spreekt van een ‘sterke daling’ van het aantal uitkeringen van de bijstand. ‘Deze daling van de bestandsomvang past in een meerjarige trend.’ Eind mei was het aantal uitkeringen 40.608 en daalt nu al tien weken op rij. De piek werd bereikt in april van dit jaar met 40.900 uitkeringen. Begin vorig jaar, dus nog net voor de corona-crisis, was de stand ongeveer 38.500. De ‘sterke’ daling van het aantal uitkeringen komt niet alleen door een hogere uitstroom, ook de lage instroom valt op.

Voordelig voor de gemeente

Een lager aantal uitkeringen in de bijstand is ook goed voor de financiële positie van de gemeente. Tot 2020 presteerde Amsterdam slechter dan het landelijk gemiddelde en wie als gemeente negatief afwijkt van het gemiddelde moet het verschil zelf betalen. Vanaf 2020 kruipt Amsterdam richting het gemiddelde, zodat de extra kosten dalen. De gemeente heeft als doelstelling dat het aantal uitkeringen in 2022 moet zijn gedaald van 40.000 in 2018 naar 30.000 in 2022. Met deze aantallen zou Amsterdam beter presteren dan het landelijk gemiddelde.

Regionaal Werkcentrum

De gemeente presenteerde ook de laatste cijfers van het Regionaal Werkcentrum. Dit centrum is vorig jaar opgezet om vraag en aanbod van personeel en vacatures beter op elkaar af te stemmen, zodat werkloosheid zoveel mogelijk wordt voorkomen. Aanleiding was onder meer het grote aantal ontslagen bij de KLM en andere bedrijven rond Schiphol. Maar het gaat bij het Werkcentrum nog steeds om kleine aantallen. Wel is er met 1.389 ‘unieke’ bedrijven gesproken ‘om inzicht te krijgen in de kansen en knelpunten op de arbeidsmarkt’, maar tot nu zijn nog maar 185 plaatsingen gerealiseerd. Enkele maanden geleden was er sprake van 98 plaatsingen. Erg hard gaat het dus niet. In maart zei wethouder Groot Wassink. “Amsterdam was een van de eerste pilots in Nederland. We komen nu pas echt op stoom.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in