Armoede-regelingen bereiken vooral mensen in de bijstand

AMSTERDAM Maar een op de drie werkende armen maakt gebruik van de armoede-regelingen van de gemeente.

0
679

Bijna 70.000 Amsterdamse huishoudens hebben recht op de armoede-regelingen, maar het zijn vooral de 40.000 bijstandshuishoudens die er van gebruikmaken.

De gemeente Amsterdam voert een ruimhartig beleid voor huishoudens die in armoede leven. Het gaat om grote aantallen: ruim 68.000 huishoudens (109.000 personen) hebben een inkomen van maximaal 120 procent van het Sociaal Minimum (SM). Die hebben recht op de vele armoede-regelingen. Maar deze regelingen bereiken lang niet alle Amsterdammers, die hiervoor in aanmerking komen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Armoedemonitor, met cijfers uit 2019. Meer recente cijfers zijn nog niet beschikbaar. Het bereik van de armoede-regelingen onder de ruim 40.000 huishoudens in de bijstand bedraagt 98 procent. Maar van de arme mensen in loondienst bereikt de gemeente slechts eenderde. En van de mensen met een eigen bedrijf maakt slechts 14 procent gebruik van deze regelingen. Om het bereik te verhogen, is er een ‘Flying Squad’ opgericht. Een groep medewerkers van de afdeling Armoedebestrijding geeft voorlichting ‘over regelingen die de gemeente heeft voor Amsterdammers met een krappe beurs en/of schulden’.

Armoederegelingen

De gemeente biedt een groot aantal armoede-regelingen aan, variërend van de bekende stadspas tot en met regelingen voor schoolgaande kinderen en jaarlijks een gratis keuring voor je huisdier. In de top drie staat de Stadspas (met 120.000 gebruikers onder de minima) op nummer een. De collectieve zorgverzekering, met 60.000 gebruikers, staat op twee. Op nummer drie volgt het gratis Openbaar Vervoer voor oudere minima, met 17.000 deelnemers. Een goede nummer vier zijn de kinder-regelingen (scholierenvergoeding, kind bonnen en laptops), met ook hier een dekking van 99 procent voor huishoudens in de bijstand. Die hoge bereikcijfers in de bijstand zijn logisch. WPI biedt de armoede-regelingen min of meer automatisch aan. Wie niet in de bijstand zit, moet de regeling zelf aanvragen en daarbij ook inzicht geven in het inkomen en het vermogen.

123 miljoen euro

Het armoedebeleid van de gemeente kost ongeveer 123 miljoen euro. Dat is de optelsom van de regelingen (80.5 miljoen euro), de schuldhulp-maatregelen (30.2 miljoen euro) en diversen (12.9 miljoen euro). In het collegeakkoord van 2018 stond dat de armoedegrens zou worden opgetrokken van 120 naar 130 procent van het SM. Maar door de corona-crisis en de vrees dat het gebruik van de regelingen door de corona-crisis fors zou toenemen, is in het voorjaar van 2020 besloten de armoedegrens niet te verhogen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in