Ook UWV-cliënt kan nu bij de Bijstandsbond terecht

De Amsterdamse Bijstandsbond gaat zich ook op het UWV richten. Dit naar aanleiding van de chaos bij de uitkeringsinstantie bij onder andere de herkeuringen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

0
1950

AMSTERDAM – De Bijstandsbond was tot nu toe vooral actief als luis in de pels van de Amsterdamse sociale dienst (WPI) en als belangenbehartiger van mensen in de bijstand. Maar dat gaat veranderen. “We gaan voortaan ook het UWV kritisch volgen”, zegt voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond.

Aanleiding voor deze stap van de Bijstandsbond is een tv-uitzending van Nieuwsuur (10 februari). In dat programma werden de problemen van het UWV aan de orde gesteld, zoals het grote tekort aan verzekeringsartsen en de achterstand in de herkeuring van arbeidsongeschikten. “Op ongenuanceerde wijze werd gesteld dat velen misbruik maken van die regelingen, omdat ze eigenlijk arbeidsgeschikt zijn”, zegt Piet van der Lende. Maar volgens de voorzitter van de Bijstandsbond klopt dat beeld niet. “Deze beschuldiging is bij nader inzien nergens op gebaseerd. Wij kennen het UWV van een heel andere kant.”

Ervaringsdeskundigen

Om dit standpunt over het UWV beter te onderbouwen, belegde de Bijstandsbond op woensdag 20 februari een bijeenkomst ‘over de problemen met het UWV’. Aanwezig waren onder anderen enkele ervaringsdeskundigen en de advocaat van de Bijstandsbond. Er klonk een lange reeks klachten over de handelwijze van het UWV, vooral bij de WIA/WAO. Onder meer de herkeuring bij hoger beroep moest het ontgelden, aldus advocaat Marc van Hoof: “Vaak checkt de keuringsarts in hoger beroep slechts of de eerste keuringsarts goed heeft gehandeld, in plaats van de keuring opnieuw uit te voeren.” In de WAO staat het UWV altijd met 1-0 voor met het oordeel van een arts. “Ga daar als leek maar eens tegen in. Vaak kansloos.”

Bijstandsbond ook voor UWV-klanten

Voor de Bijstandsbond was de bijeenkomst aanleiding om zich in het vervolg ook te gaan richten op klanten van het UWV. Maar dat kan niet zomaar, waarschuwt voorzitter Piet van der Lende. “Eerst moeten we onze vrijwilligers goed scholen in deze materie. Daarna maken we een mooie brochure over hoe om te gaan met het UWV. En als dat allemaal op orde is, zoeken we de publiciteit.”

Nieuwsuur meldde eerder dat UWV op grote schaal WW-fraude heeft laten lopen. De uitkeringsinstantie loopt ook achter met het medisch keuren van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat zou vooral komen door het tekort aan verzekeringsartsen, een weinig populair beroep onder geneeskundestudenten. In Nieuwsuur zegt Wim van Pelt, verzekeringsarts bij UWV en voorzitter van beroepsvereniging NOVAG, dat UWV het tekort ook over zichzelf heeft afgeroepen. De instantie zou te weinig in het werven en opleiden van artsen hebben geïnvesteerd.


advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in