Gele Hesjes willen in elk geval gerechtigheid

Gele Hesjes verwijten het NOS Journaal 'fake news'. Organisator Jan Stalma legt uit waarom en waar de Nederlandse tak van de beweging voor staat

1
1229

Met de leus ‘NOS = Fake News’ trokken zo’n 100 demonstranten zaterdag 16 februari in gele hesjes naar de NOS-gebouwen op het Hilversumse mediapark. Ook elders in Nederland demonstreerden kleine groepen Gele Hesjes. Organisator Jan Stalma vecht voor rechtvaardigheid.

Wat is er precies ‘fake’ (nep) aan het NOS Journaal? Stalma: “In januari hadden we onze eerste grote demonstratie in Maastricht. Wij telden 2.138 demonstranten, maar volgens de NOS waren het er slechts een paar honderd. Ik vind ook dat we erg weinig aandacht krijgen in de media.”

Speerpunten Gele Hesjes

De Gele Hesjes staat voor een breder pallet aan eisen dan alleen meer media-aandacht. Op een pamflet in Hilversum viel te lezen:

 • Een bindend referendum naar Zwitsers model!
 • 1 Nationaal zorgfonds!
 • AOW terug naar 65!
 • Belastingvrije voet naar €25.000,-!
 • Uitkeringen voor zieken naar 100%!
 • Belastingen op levensbehoeften naar 0%!
 • Hef bronbelasting, ook Shell moet betalen!
 • Stop marktwerking zorg!
 • Vennootschapsbelasting verhogen!
 • Vervuiler laten betalen per ton co2 uitstoot!

Op het eerste gezicht nogal wat linkse standpunten, met zelfs zorg om het milieu met de eis om ‘vervuilers te laten betalen’ en een belasting op CO2-uitstoot. Maar de website van de Nederlandse Gele Hesjes richt zich dan wel weer tegen ‘klimaatbeheersing’. Is het milieu wel of geen thema voor de Gele Hesjes? Stalma: “Persoonlijk heb ik daar zo mijn twijfels bij. Ik heb het idee dat politici het allemaal erg overdrijven met die klimaatverandering en zo. Maar ons belangrijkste bezwaar is dat de kosten voor het milieu steeds weer op de gewone man worden afgewenteld.”

Jan Stalma woont in Nigtevecht. Hij was ooit glaszetter, raakte door een bedrijfsongeval arbeidsongeschikt en belandde in de WIA. “Maar ik klaag niet, ik heb het helemaal niet slecht. Ik kom ook niet voor mezelf op maar voor anderen, voor mensen die het wel minder hebben of voortdurend op hun hoede moeten zijn.”

Tegen het NOS-Journaal verklaarde een demonstrant: ‘We strijden voor wat meer gelijkheid in de maatschappij. Dat de burgers zo uitgeperst worden en de bedrijven miljardenwinsten maken en daar amper belasting over hoeven te betalen, dat raakt mij in mijn hart.’

Stalma heeft zelf drie speerpunten: “Invoering van het bindend referendum, weg met het Klimaatakkoord en een rechtvaardiger verdeling. Wij willen opkomen voor de minima en ook voor mensen die het nog best goed hebben, zoals ik zelf, maar bang zijn voor wat er op hen af kan komen.” Stalma doelt op het risico dat middeninkomens lopen op forse inkomensachteruitgang bij tegenslag. “En op de kosten van alle milieu- en energiemaatregelen die op ons bordje komen.”

Rechts of links

De Gele Hesjes zijn volgens Stalma niet links en ook niet rechts. “Wij zijn tegen alle politieke partijen, tegen die hele Tweede Kamer. Weg met die kliek, inclusief FvD en de PVV.” Dat klinkt niet erg democratisch. Willen de Gele Hesjes een dictatuur? Jan Stalma, aarzelend: “Waarom niet?” Om zich daarna te corrigeren: “Nee, natuurlijk niet, ik zeg dat omdat ik met niet vertegenwoordigd voel door Rutte en consorten. En met extreem-rechts willen we ook niks te maken hebben. Leiders van bijvoorbeeld Pegida komen er bij ons niet in. Hun achterban wel, met die mensen hebben we veel gemeen.”

De actiepunten op het pamflet lijken niet allemaal even realistisch. Neem het afschaffen van de BTW, terwijl andere eisen zoals een nationale zorgverzekering en de pensioenleeftijd weer naar 65 geld kosten. Hoe zien de Gele Hesjes dat? En is er eigenlijk wel een beweging met iets van een programma en een kader? “We zijn eind vorig jaar begonnen met de slogan ‘Rutte rot op!’ en zijn ons nog aan het ontwikkelen.”

Niet gewelddadig

De actie tegen het NOS Journaal kan makkelijk worden gezien als een uiting van gevaarlijk rechtsextremisme. De PVV en FvD houden ook niet zo van onafhankelijke journalistiek, een partij als Denk trouwens ook niet. En in een dictatuur sneuvelt de vrij pers altijd als eerste. Stalma: “Nou, daar ben ik ook niet voor. Ik vind alleen dat de media te veel samenspannen met de gevestigde orde, dat ze niet het eerlijke verhaal vertellen en dat ze ons negeren. We zijn ook niet alleen tegen het NOS Journaal naar ook tegen RTL, SBS en zo.”

De Gele Hesjes-beweging in Frankrijk wordt anders op de voet gevolgd, zeker door de NOS en de kwaliteitsdagbladen. “Ja, maar wel altijd eenzijdig. Het gaat altijd over rellen.” Maar die waren er toch ook? En zowel het NOS Journaal als de kranten hebben ook aandacht besteed aan meer gematigde, niet-agressieve vleugels van de beweging. Stalma: “Kranten lees ik niet zo. Trouwens, de Nederlandse Gele Hesjes zijn dan wel een verlengstuk van de Franse maar dan zonder al dat geweld en vernielingen.”

In Parijs vielen antisemitische Gele Hesjes de rechtse filosoof Alain Finkielkraut aan en scholden hem voor ‘Jood’ uit. De politie moest hem ontzetten. Opmerkelijk: Finkielkraut heeft de protestbeweging in Frankrijk altijd gesteund. Jan Stalma: “Met antisemitisme wil ik niets te maken hebben, dat soort acties verwerpen we.”


advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

 1. Van Jan Stalma .
  Heb het verslag van ons telefonisch gesprek over de gele hesjes gelezen , Van tevoren al vermeld , dat ik meer een doener ben dan een prater , dat blijkt ook wel uit bepaalde uitlatingen die ik gedaan heb , of waar ik het ook wel mee eens was .
  Een van de uitlatingen die ik gedaan heb / of op Uw vraag of ik het daar mee eens was , was of ik naar een dictatuur wilde , het antwoord had natuurlijk nee moeten zijn , maar we leven in een verkapte dictatuur , wij noemen dat ook wel gekscherend een Ruttecatuur .
  Hopelijk krijgen wij dan ook een 2 e kans om het een en ander recht te zetten , en dat dan door middel van iemand die dit veel beter kan verwoorde dan mijzelf .
  Deze persoon is Erik Freedom , die zich al jaren verdiept in dit soort aangelegenheden .
  Erik heb ik ook al in het telefonische genoemd .
  Graag wil ik deze jongen / man zijn verhaal laten doen , en hem de visie op de verschillende problemen in onze maatschappij doen uitleggen .
  Hopende op een positieve reactie .
  Met vriendelijke GELE groeten ,
  Jan Stalma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in